Hlavní obsah

Výměny lídrů jsou taktika, ne vyřizování účtů, tvrdí Hamáček

Právo, špf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČSSD v pondělí oficiálně představila kandidátky do říjnových sněmovních voleb. Jak už Právo informovalo, některé kandidátní listiny se zásahem vedení na poslední chvíli měnily, a to včetně čelních pozic.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jana Maláčová, Jan Hamáček a Roman Onderka na tiskové konferenci ČSSD.

Článek

Rozruch vyvolala především rošáda na jihomoravské kandidátce, kde měl vést stranu původně dlouholetý starosta městské části Brno-Líšeň Břetislav Štefan. Po přeskládání pozic ale skončil až na třetím místě a lídrem se stal statutární místopředseda strany Roman Onderka, který na listině původně vůbec nefiguroval.

Předseda ČSSD Jan Hamáček to v pondělí označil za předvolební tah. Onderka je podle něj v regionu známější než Štefan a v minulosti získal mnoho preferenčních hlasů.

„Ten důvod byl čistě politický dát na čelo kandidátky někoho, kdo podle tvrdých dat má větší šanci přilákat pro sociální demokracii více voličů,“ vysvětloval Hamáček.

Petříček odstoupil z pražské kandidátky ČSSD do voleb. Kritizoval kšeftování s hlasy

Parlamentní volby

Zřejmě šlo ale i o vyřizování vnitrostranických účtů. Štefan se totiž netajil podporou exministra zahraničí Tomáše Petříčka, který na jarním sjezdu kandidoval na předsedu proti Hamáčkovi. Ten svůj post nakonec obhájil a odvolal Petříčka z vlády. Stejně tak i z dalších kandidátek museli zmizet Petříčkovi lidé.

To se podle některých straníků mělo promítnout i do sestavení pražské kandidátky, kterou nakonec povede ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, byť pražská organizace původně nominovala Petříčka. Onderka však spekulace o vyřizování účtů s kritiky současného předsedy odmítl. „Kdyby tomu tak bylo, tak by Kateřina Valachová, která kandidovala na předsedkyni, nebyla na jihomoravské kandidátce, a je na druhém místě. Je třeba číst to bez emocí,“ poznamenal politik.

Sociální demokracie postavila do čela kandidátek ve většině krajů muže. Kromě Maláčové povedou ženy ještě kandidátky ve Zlínském, kde je jedničkou poslankyně Alena Gajdůšková, a Pardubickém kraji (odborářka Alena Šírová).

Zaorálek je v nemocnici, objevily se u něj vysoké horečky a akutní zažívací problémy

Domácí

Zaorálek se léčí doma

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) byl v pondělí popuštěn z nemocnice, kde od čtvrteční noci ležel kvůli akutním zažívacím problémům a horečkám, do domácího léčení. Právu to řekla mluvčí resortu kultury Michaela Lagronová.

Odchod Sobotky mnohé straníky překvapil

Domácí

Ve středu čeká 64letého politika další kontrola, po které se uvidí, zda bude na léčbu docházet už jen ambulantně a pozvolna se vrátí k plánovaným aktivitám. Už v pátek Zaorálek na sociálních sítích psal, že se cítí výrazně lépe.

Reklama

Výběr článků

Načítám