Hlavní obsah

Odchod Sobotky mnohé straníky překvapil

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nečekané sbohem, které dal v uplynulých dnech soc. dem. po dvaatřiceti letech její bývalý předseda, expremiér a exministr financí Bohuslav Sobotka, mnohé členy strany překvapilo. Bez ohledu na vztah k bývalému partajnímu šéfovi se politici oslovení Právem shodují, že šlo o výraznou tvář a autentického sociálního demokrata. O jeho tichém odchodu ze strany většina netušila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Někdejší předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Archivní snímek

Článek

Jak informovalo ve čtvrtek Právo, zvolil totiž bezkonfliktní přístup: nezaplatil členský příspěvek, což podle stanov znamená ztrátu členství.

„Bohuslav Sobotka mě o svém rozhodnutí skončit v ČSSD předem neinformoval. Jeho krok respektuji a děkuji mu za jeho dlouholetou práci jak pro soc. dem., tak pro Českou republiku,“ uvedl předseda strany, vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček.

Obdobně se vyjádřila místopředsedkyně soc. dem., ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. „Panu Sobotkovi děkuji za práci, kterou vykonal pro ČSSD i Českou republiku, a přeji mu vše dobré do budoucnosti,“ uvedla Maláčová.

Po 32 letech opustil expremiér Sobotka ČSSD

Domácí

Lítost nad odchodem vyjádřil např. člen nejužšího vedení, předseda poslaneckého klubu Jan Chvojka nebo bývalý místopředseda strany, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

„Neznám důvody, proč se rozhodl nezaplatit členské příspěvky, ale mrzí mě to. Vždy jsem si ho vážil a rád jsem s ním spolupracoval, vždy to byl autentický sociální demokrat,“ uvedl Chvojka, který byl ministrem v Sobotkově vládě.

Netolický označil Sobotku za člověka, který byl tváří soc. dem, ať se to někomu dnes líbí, nebo ne. „Jak jsem ho poznal, tak ve funkci premiéra byl – na rozdíl od toho stávajícího – kompetentní,“ poznamenal hejtman. Podle něj vždy, když šlo o věc, uměl nakonec říct rázné slovo, byť to tak navenek nevypadalo.

Vývoj ČSSD, nejstarší české politické strany

Volby

Za škodu označil Sobotkův odchod jeho bývalý místopředseda a ministr zahraničí v jeho vládě, nyní šéf resortu kultury Lubomír Zaorálek. „Je to škoda, ale neodchází ve zlém,“ uvedl a dodal: „Zřejmě usoudil, že v tom, co dnes dělá, už nebude politiku potřebovat.“ Sobotkovi pak popřál hodně štěstí do další životní etapy.

Sociálním demokratem zůstává Sobotka i nadále pro jeho bývalou místopředsedkyni, současnou poslankyni Alenu Gajdůškovou. „Pro mě sociální demokracie není jen členství v ČSSD, ale žebříček životních hodnot, kde na prvních místech je svoboda, spravedlnost a solidarita. Slávek to měl nastavené stejně,“ řekla.

Podle Gajdůškové na jejím přesvědčení nic nezmění ani to, že formálně už není členem strany. „Pro mne sociálním demokratem zůstává,“ řekla s přáním úspěchů v jeho další životní dráze a s nadějí, že v budoucnu budou mít opět možnost spolupracovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám