Hlavní obsah

Piráti mají analýzu debaklu, mezi viníky zahrnuli i Rakušana

Praha

Kandidáti do Sněmovny za hnutí STAN porušili před volbami koaliční dohodu, tvrdí povolební analýza Pirátů, kteří ve volbách utrpěli debakl. Podle nich se provinil i sám šéf STAN Vít Rakušan, když vyzval ke kroužkování své asistentky Barbory Urbanové. Ta se nakonec z 12. místa na kandidátce probojovala do Sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Tisková konfernce předsedů stran Piráti a STAN po jednání koaliční rady. Na snímku Ivan Bartoš a Vít Rakušan.

Článek

Analýza je reakcí na volební neúspěch, který v říjnových volbách Piráti utrpěli, když kandidovali v koalici s hnutím STAN. V dolní komoře zasednou pouze čtyři jejich zástupci, doposud však měl jejich poslanecký klub 22 členů. STAN bude mít přitom 33 poslanců, přestože první místa na kandidátních listinách obsadili Piráti.

Bartoš: Na sebelítost není čas

Domácí

Z neúspěchu obviňují Piráti právě hnutí STAN. „Zástupci STAN v průběhu kampaně opakovaně porušili příslušná ustanovení Koaliční smlouvy a Pravidel osobnostní kampaně,” stojí v závěru analýzy, kterou zveřejnila redakce Neovlivní.cz.

I jedno křeslo pro Piráty ve vládě je dost, míní Hraba ze STAN

Domácí

Strana podle nich měla v gesci mikrotargeting, tedy i podporu jednotlivých kandidátů, což použila ke svému prospěchu. „STAN cíleně podporoval pouze své kandidáty, ze kterých se polovina dostala do Poslanecké sněmovny,“ uvádí se dále v analýze.

„V tištěném a on-line médiu byly realizovány PR osobní články kandidátů STAN bez vědomí krajského volebního štábu jednotlivých krajů. Tím došlo k porušení pravidel osobnostní kampaně,“ tvrdí dále autoři textu.

Provinil se i Rakušan

Analýza ale přichází i s konkrétními proviněními, podle Pirátů chyboval i šéf STAN Rakušan. „V den voleb vyzval ke kroužkování své asistentky (Urbanové) předseda STAN ve sponzorovaném příspěvku. Tato asistentka byla na 12. místě kandidátky, tedy na nevolitelném místě. Následně získala mandát poslankyně,“ míní autoři.

Fér ale podle nich nehrál ani hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „Aktivně koordinoval vydání novin Starostů pro Liberecký kraj, které jednostranně podpořilo kandidáty nominované na kandidátní listinu za STAN. Obsah novin byl i přes výhrady Pirátů publikován,“ stojí v textu.

K tématu se na Twitteru v pondělí vyjádřil také šéf Pirátů Ivan Bartoš. Uvedl, že se jedná zatím jen o malou část jejich předvolební analýzy.

„Komplexní a podrobná analýza bude následovat a v žádném případě se nebude vyhýbat i chybám na straně Pirátů. Celou věc nyní projednají stranické orgány, následně o zjištěních budeme jednat s hnutím Starostové a nezávislí,“ napsal na sociální síť.

Rakušan: Porušení smlouvy odmítám

Šéf STAN Rakušan odmítl, že by došlo k porušení koaliční smlouvy. „Za STAN i za sebe chci říct, že lokální kampaně byly součásti dohody koaliční rady a rozhodně odmítám, že bychom porušovali koaliční smlouvu. Naopak – koaliční projekt jsem vždy hájil,” uvedl na Twitter.

„Zabývat se nyní veřejně, mediálně, vnitřními bolístkami koalice, považuji za nešťastné. Onu analýzu jsem viděl poprvé dnes ráno, myslím, že i později než řada novinářů,” doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám