Hlavní obsah

Domluvený zákaz výzev ke kroužkování obchází PirSTAN přes prominentní členy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle koaliční smlouvy Pirátů a STAN se musí kandidáti zdržet výzev ke kroužkování. Má to zamezit tomu, aby případní „skokani” neohrozili předpokládaný poměr na kandidátkách. Blížící se termín voleb do Sněmovny však mobilizoval známé tváře stran, které sice nekandidují, ale doporučují ze spodních míst vykroužovat své spolustraníky.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zleva předseda Pirátů Ivan Bartoš a předseda STAN Vít Rakušan

Článek

Týká se to například šéfa zastupitelů STAN Ústeckého kraje Filipa Ušáka, který zveřejnil volební lístek, kde vedle ústecké jedničky Ivana Bartoše (Piráti) zakroužkoval na nižších místech výhradně členy STAN.

„Když pro vás bude tento můj tip inspirativní, budu rád,“ napsal na Facebook.

Trvá na tom, že se ho zákaz, který podle koaliční smlouvy vylučuje jakékoli výzvy ke kroužkování, jako nekandidujícího člena netýká.

„Kterýkoliv kandidát může vést osobní kampaň zaměřenou na svou osobu, avšak nejsou přípustné jakékoli výzvy, přímé či nepřímé, veřejné či osobní, ke kroužkování,“ stojí v dokumentu.

Kroužkování máme ošetřené, tvrdí Piráti a STAN

Domácí

„Jsme jako oni“

Ušák podotkl, že podobné praxe se chytli také Piráti. „Neumím ovlivnit, jestli někdo bude za něco naštvaný. To, že se to děje, že nejsem jediný, kdo to dělá, a to, že to dělají Piráti i Starostové, jsem viděl třeba od pirátského místostarosty Kutné Hory,“ řekl Novinkám.

Takového kandidáta na ministra nechceme, bouří se Piráti na fóru proti neočkovanému Dostálovi

Domácí

Narážel na Víta Šnajdra (Piráti), který dal kromě lídra Víta Rakušana (STAN) na sociálních sítích svým sledujícím rovněž tip, aby z dalších míst kroužkovali ve středních Čechách konkrétní členy jeho strany.

„Každý krok ve veřejné správě musí být transparentní, proto Piráti. Je čas na novou krev v politice, proto Piráti. Nechci se stydět za své politiky, proto Piráti,“ uvedl příspěvek.

Zaplatí Piráti kampaň STAN?

Z koaliční smlouvy také vyplývá, že Piráti obsadili dvě třetiny kandidátních listin, a proto zaplatili za kampaň 32 milionů korun, zatímco STAN 16 milionů korun. Kvůli preferenčním hlasům se však může stát, že „pirátstvo“ zaplatí za volební úspěch svého partnera.

ANO by ve volbách opět vyhrálo, STAN poškozují Piráti

Parlamentní volby

Již během vyjednávání o spolupráci zaznívaly mezi Piráty obavy, aby kvůli kroužkování neposloužili Starostům jako výtah k moci v krajích, kde jsou populárnější než oni.

Že by se to mohlo stát, naznačuje i zářijový průzkum agentury Kantar, podle kterého STAN již ve vnitrostranických průzkumech předběhla dříve populárnější Piráty.

Bartoš: Nebudeme se stresovat

Novinky se obrátily také na předsedy obou stran koalice, aby se ke zmíněným výzvám vyjádřili.

Kupka: Hraje nám do karet, že PirStan nenominovala na premiéra Rakušana

Parlamentní volby

Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše mají podobné „agitace“ jen pramalý vliv. „Bojujeme o vítězství ve volbách a rozhodně se nebudeme stresovat kvůli pár příspěvkům na Facebooku s minimálním dosahem,“ napsal Novinkám.

Předseda STAN Vít Rakušan na dotazy redakce, zda jsou podle něj obdobné kroky v souladu s mezistranickou dohodou, doposud nereagoval.

Přednostní hlasy: Jak funguje kroužkování v jednotlivých českých volbách

Volby

Anketa

Budete ve sněmovních volbách letos kroužkovat?
Ano
79,9 %
Ne
20,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2284 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám