Hlavní obsah

Fiala se se mnou odmítl setkat, skončíme v opozici, řekl Babiš

Praha

Premiér Andrej Babiš (ANO) připustil, že by jeho hnutí ANO mohlo skončit v opozici. Pětiblok (ODS, KDU-ČSL, STAN, TOP 09, Piráti) podle něj jasně deklaruje jednotu, lídr vítězné koalice SPOLU Petr Fiala (ODS) se s ním podle jeho slov navíc odmítl setkat.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Premiér Andrej Babiš

Článek

„O žádné vládě nevyjednáváme. Budeme vyjednávat o složení Sněmovny, ale ne o vládě,“ uvedl premiér.

Faltýnek: Umíme počítat, ANO jde do opozice

Parlamentní volby

Odkazoval se také na to, že současná opozice, která ale bude mít po volbách ve Sněmovně většinu, deklarovala povolební spolupráci. „Fiala se se mnou odmítl setkat. Čekáme na ustanovení Sněmovny. O vládě jedná pětikoalice,“ řekl.

„Nemám s tím problém. Volby jsme vyhráli, byli jsme sami proti pěti. Oni mají většinu ve Sněmovně, to je fakt. My skončíme, nevím na kolik procent, v opozici a na to se připravujeme,“ doplnil.

Babiš: Prezident mi potvrdil, že mě pověří sestavením vlády

Domácí

Podle jeho slov bude ANO konstruktivní opozicí. „Nechceme komplikovat problémy v naší zemi. Budeme pracovat až do doby, kdy nastoupí nová vláda,“ avizoval.

Pověří Zeman Babiše?

Se sestavením příští vlády může zamíchat ještě prezident Miloš Zeman, v jehož pravomocích je jmenování premiéra. Ten dříve prohlásil, že sestavením nové vlády pověří právě Babiše.

„Jestli bych to byl já, tak je otázka, zda to přijmu,“ uvedl premiér ve středu. Doplnil, že o schůzku s prezidentem již požádal. Na schůzku s hlavou státu čeká už i Fiala.

Volby se konaly 8. a 9. října a zvítězila v nich koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL). Druhé skončilo ANO, třetí koalice Pirátů a STAN. Do dolní komory se dostala ještě SPD.

Babiš: O návratu k podnikání se rozhodnu až příští rok

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám