Hlavní obsah

Babiš přišel o moc, přesto může být dál premiérem, všímá si zahraniční tisk

Premiér Andrej Babiš po vítězství koalice SPOLU musel skousnout těsnou porážku svého hnutí ANO, všímá si zahraniční tisk. I tak však má kvůli podpoře prezidenta Miloše Zemana šanci, že premiérem bude nadále.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Andrej Babiš u voleb

Článek

Britská televize BBC na svém webu pojmenovala článek o volbách „Premiér Andrej Babiš přišel o moc”.

BBC poznamenala, že obě opoziční koalice (vítězná SPOLU a PirSTAN) získaly většinu z 200 mandátů a jejich zástupci uvedli, že s Babišem nebudou spolupracovat.

Na tahu je Zeman. Vláda může být až v půlce příštího roku, říkají odborníci

Parlamentní volby

„Pokud opoziční koalice dodrží svůj slib, je matematicky nemožné, aby Babiš a ANO zůstali u moci,” napsala BBC.

CNN: Babiš si musel ukousat nehty

Americká televizní stanice CNN na svém webu uvedla, že „populistická strana českého premiéra Andreje Babiše přišla o moc v těsných volbách”.

„Babiš si musel ukousat nehty, jak byly volby těsné. Výsledky znamenají, že opoziční koalice by nyní mohly spojit své síly a chopit se moci po dramatickém dni u volebních uren,” napsala CNN.

Zpravodajka CNN přitom poukázala na to, že v průzkumech veřejného mínění před volbami bylo ANO jasným favoritem voleb.

Volby vyhrálo SPOLU, ANO druhé. KSČM a ČSSD mimo Sněmovnu

Parlamentní volby

„Situace je ale komplikovanější v tom, že prezident Miloš Zeman podpořil před volbami ANO a Babiše a řekl, že pověří vládou nejsilnější nekoaliční stranu, což je právě ANO,” podotkla CNN s tím, že Česko nenapodobilo Maďarsko a Polsko, kde jsou nejsilnějšími stranami ty populistické.

Němci: Babiše zasáhla Pandora Papers

Jako velmi překvapivé označil vítězství koalice SPOLU server Badische neueste Nachrichten.

„V Česku došlo k nečekanému překvapení. Vítězem se stal kandidát na premiéra Petr Fiala z vítězné konzervativní koalice SPOLU, který prohlásil: 'Změna je tady, my jsme ta změna,'” napsal server BNN.de.

V Ústeckém kraji Babiš nad Bartošem dominoval

Parlamentní volby

„Premiéra Babiše v posledních několika dnech při volební kampani zasáhla finanční aféra (Pandora Papers) s nákupem nemovitostí ve Francii prostřednictvím zahraničních společností,” doplnil server.

Německá mediální skupina RND také o výsledcích voleb mluvila jako o překvapení.

„České volby přinesly překvapení, šéf vlády Babiš přišel na úkor opozice o většinu. Až do poslední chvíle to pro stranu premiéra Andreje Babiše bylo napínavé klání s těsným výsledkem,” uvedla RND.

I když budou mít Spolu a druhá koalice tvořená Piráty a hnutím Starostové a nezávislí (STAN) v parlamentu většinu, hrozí podle RND patová situace.

Co udělá nemocný Zeman? Jako prvního přijme v neděli Babiše

Parlamentní volby

„Prezident Miloš Zeman v minulosti vícekrát zdůraznil, že sestavením vlády pověří nikoli koalici, ale nejsilnější stranu. A to bude v každém případě Babišovo populistické hnutí ANO, protože Spolu tvoří tři strany,” uvedla skupina.

Také DPA poznamenala, že prezident se nijak netají svou podporou Babišovi, který tak může od Zemana čekat pověření, aby sestavil vládu. „Na prezidentovi záleží mnohé,” uvedla relace Tagesschau.

Slováci: Do hry nyní vstupuje Zeman

Slovenský deník Sme se na svém serveru uvedl, že lídr SPOLU Petr Fiala nemusí být ani přes vítězstvíve volbách premiérem.

„Fiala může a nemusí vládnout. Volby do Poslanecké sněmovny sice skončily vítězstvím dvou opozičních koalic, které ale budou mít v dolní komoře parlamentu křehkou většinu,” napsal server Sme.sk.

Nacher po neúspěchu ANO: Témata přebila argumentace koalic, že volby jsou o Babišovi

Parlamentní volby

„Do hry tak nyní vstupuje prezident, budou se odehrávat koaliční jednání nebo snahy přetáhnout několik poslanců k ANO, aby vláda Andreje Babiše mohla v nějaké podobě pokračovat,” doplnil Sme.sk.

„Klíčové je složení parlamentu, a to hovoří o změně. Tak to bývá, někdy jsou klíčové právě hlasy pro strany, které propadly. Stále ovšem platí, že většina českých voličů naskakuje na populistické vlny,” napsal list Sme.

Doplnil, že Česko má šanci, že místo populisty bude v čele vlády profesor, bývalý univerzitní rektor, lídr koalice Spolu Petr Fiala, který váží slova.

„Zdálo se, že Andreji Babišovi vyjde těžký pokus o obrat, ale nestačí to, aby zůstal v čele české vlády. Ještě před půl rokem vypadalo být nepravděpodobné, že bude alespoň soupeřit o vítězství, ale dva opoziční bloky jsou na dobré cestě vytvořit příští vládu,” uvedl list Pravda.

O vítězství SPOLU rozhodla vysoká účast

Parlamentní volby

Podle listu Denník N má Česko za sebou dramatické volby do Sněmovny, které těsně vyhrála koalice Spolu před Babišovým hnutím ANO.

„Pro setrvání Andreje Babiše na postu premiéra byl ovšem možná ještě důležitější fakt, že ani jedna ze stran KSČM, ČSSD a hnutí Přísaha nakonec nezískala pět procent pro vstup do parlamentu,” napsal list.

Dodal, že rodák z Bratislavy Babiš pravděpodobně končí ve funkci předsedy české vlády.

Poláci: Změna vítěze v cílové rovince

Jako překvapivou porážku českého premiéra Andreje Babiše komentují výsledky voleb do Poslanecké sněmovny polská média.

Upozorňují však, že ještě bude záležet na Babišově spojenci, prezidentu Miloši Zemanovi, kdo bude sestavovat vládu.

„Změna vítěze v cílové rovince,” uvedla zpravodajská televize TVN 24. Zdůraznila, že dosavadní opoziční strany dokázaly předstihnout hnutí premiéra Andreje Babiše, které zpočátku v hlasování vedlo, a získaly v sněmovně většinu.

„Na výsledcích hlasování záleží, jaká vláda v Česku vznikne. Největší šance na vytvoření kabinetu mají koalice Spolu a Pirátů a STAN,” uvedla stanice na webu.

Babiš se nevzdává. Osloví koalici SPOLU

Parlamentní volby

„Výsledky svědčí o historické porážce komunistů v Čechách. KSČM poprvé od roku 1989 nebude mít v parlamentu své poslance. Výsledky jsou nelítostné i pro sociální demokracii. Strana, která se se dosud podílela na vládě, skončí mimo parlament,” poznamenala TVN.

Upozornila také, že Česko je jediným státem v Evropské unii, ve kterém se konají dvoudenní volby - a tímto způsobem je volen parlament, prezident, místní samosprávy i čeští europoslanci.

„Babišovo hnutí ANO o vlásek prohrává se středopravou koalicí Spolu,” píše opoziční list Gazeta Wyborcza a dodává, že premiérova strana by ani v případě těsného vítězství nebyla s to vytvořit vládu.

Babišovu porážku podle deníku Češi slavili přiťukáváním si půllitry piva v pražských hospodách - právě voliči z Prahy, kde se hlasy počítají nejdéle, zpečetili Babišovu porážku: v metropoli Babišovo ANO skončilo až jako třetí.

Paradox voleb: Vítěz nemá nejvíc křesel

Parlamentní volby

Premiér tak podle deníku utrpěl citelnou porážku. Nejenže nebude s to sám vládnout, ale nevytvoří ani koalici se SPD Tomia Okamury, zatímco koalice Spolu s Piráty bude disponovat stabilní většinou, možná až 109 mandátů.

„Ale to, kdo bude vládnout Česku, bude záležet na prezidentu Miloši Zemanovi. Teoreticky by měl úkol sestavit vládu svěřit vítěznému uskupení. Není ale jisté, jaké rozhodnutí přijme tento dlouholetý spojenec Andreje Babiše,” zdůraznila Gazeta Wyborcza.

Ta v jiném příspěvku upozornila, že v těchto volbách je v sázce „nejen Babišova politická budoucnost, ale i osobní svoboda”.

Reklama

Výběr článků

Načítám