Hlavní obsah

Čeští politici reagují na výsledky slovenských voleb. Zazněly gratulace i jedno varování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Fiala (ODS) věří v další úzkou spolupráci Česka a Slovenska. Slovákům popřál, ať jejich povolební vyjednávání vedou k sestavení dobré vlády. Reagoval tak na výsledek slovenských parlamentních voleb na sociální síti X. Přání udržet dosavadní nadstandardní vztahy s budoucí slovenskou vládou vyjádřili i další lídři pětikoalice.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Petr Fiala

Článek

„Sledoval jsem výsledky slovenských voleb a přeji Slovákům, ať povolební vyjednávání vedou k sestavení dobré vlády. Věřím, že budeme na vládní úrovni nadále úzce spolupracovat ku prospěchu obou našich zemí,“ uvedl Fiala. Podotkl, že Česko se Slovenskem spojují historické vazby a blízkost, ale i přátelské vztahy.

V sobotních volbách zvítězil Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Roberta Fica. S odstupem skončilo druhé Progresivní Slovensko (PS) Michala Šimečky. Třetí je Hlas-SD Petera Pellegriniho.

Prezident Petr Pavel uvedl, že vůli občanů je třeba respektovat. Podle něj je v zájmu ČR udržet nadstandardní vztahy se Slováky.

Vicepremiér a šéf lidovců Marian Jurečka Slovensku popřál, aby se podařilo sestavit vládu, která zachová prozápadní a prodemokratické směřování země.

Výsledky voleb na Slovensku 2023

30. září 2023 na Slovensku proběhly předčasné volby do Národní rady SR, původně se měly konat na počátku roku 2024. Vítězem se stala populistická politická strana Směr – sociální demokracie v čele s Robertem Ficem.

Mohlo by vás zajímat:

Jurečku potěšil výsledek slovenských lidovců, kteří se tak vrátí do slovenské Národní rady. Podobně se vyjádřili i lidovečtí ministři zemědělství Marek Výborný a životního prostředí Petr Hladík. „Stejně tak z celého srdce přeji Slovensku, aby se podařilo složit vládu, která zachová prozápadní a prodemokratické směřování země a bude nám nadále spolehlivým partnerem i spojencem,“ uvedl vicepremiér Jurečka.

Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) věří, že i s budoucím slovenským kabinetem bude pokračovat nadstandardní spolupráce obou zemí.

Podle Bartoše Česko a Slovensko spojuje nejen společná historie, ale i evropská budoucnost. Blízkost obou zemí považuje za výhodu, kterou je potřeba rozvíjet. „Politická jednání jsou na úplném začátku, ale pevně věřím, že i s budoucí slovenskou vládou budeme pokračovat v nadstandardní spolupráci mezi Českem a Slovenskem,“ uvedl Bartoš. Pogratuloval také šéfovi PS Šimečkovi. „Navzdory všem prokázal, že liberální politika má své místo na slunci i ve střední Evropě, a za to mu patří velké poděkování,“ dodal předseda Pirátů.

Podle místopředsedy vlády Víta Rakušana (STAN) jsou výsledky slovenských voleb poučením i pro ČR. Pokud chce udržet liberální demokracii, je potřeba její výhody vysvětlovat i lidem z periferie či zklamaným.

Vášáryová: Koalice Směru, Hlasu a SNS je to nejhorší, co si lze představit

Zahraniční

Podle Rakušana je výsledek slovenských voleb „varováním i poučením“ také pro Česko. „Obavy lidí, kteří žijí často na periferii zájmu, nemusejí mít reálný základ, ale nejsou proto méně skutečné. Pokud chceme udržet v Česku liberální demokracii, musíme vysvětlovat její výhody i těm, kdo z nich v současné době neprofitují, nebo jen málo. Lidem ve vyloučených lokalitách, lidem chudším, zklamaným. A vytvářet společnost odolnou proti strachu,“ uvedl Rakušan.

Také šéfka TOP 09 a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová popřála sestavení vlády s euroatlantickým směřováním, která by uklidnila polarizovanou společnost.

Podle Pekarové Adamové jsou vztahy Česka a Slovenska i po rozdělení společného státu mimořádné. Je přesvědčena o tom, že to tak zůstane. „Přeji Slovensku sestavení vlády, která se přihlásí k euroatlantickému směru zahraniční politiky a dokáže uklidnit polarizovanou společnost,“ napsala šéfka TOP 09.

Fico před volbami prohlásil, že by po návratu k moci ukončil vojenskou pomoc Ukrajině. „Nepředbíhala bych. Je důležité vnímat nejen to, co říká vítěz voleb, ale i co říkají strany, které s ním v té vládě mohou být. Tady je největším jazýčkem na vahách Hlas Petera Pellegriniho, který takto nehovoří,“ řekla šéfka TOP 09 v České televizi. Podle ní má početní šanci na sestavení kabinetu vedle Směru-SD ale i druhé PS.

Také Pekarová Adamová zmínila ponaučení ze slovenských voleb. „Je velmi důležité vidět, že je ta rozdrobenost politické scény zejména na demokratické části spektra překážkou lepších volebních zisků a možností vládnout pro ty, kteří mají prozápadní směřování zcela jasné,“ uvedla předsedkyně Sněmovny.

VOLEBNÍ STUDIO NOVINEK Z PRAHY A BRATISLAVY

Foto: Novinky

Volby na Slovensku 2023

V neděli v 9:00 začalo speciální volební studio Novinek.cz, vysíláním provázeli z Prahy Eva Mikulecká a z Bratislavy Michael Rozsypal. S odborníky rozebrali výsledky ostře sledovaných slovenských voleb.

Výsledky okomentovali šéfredaktor Práva Petr Šabata, politička a diplomatka Magda Vášáryová, ředitel agentury Focus Martin Slosiarik, novinářky Zuzana Kovačič HanzelováLaura Kello, publicista Tomáš Němeček a politolog Grigorij Mesežnikov.

Výběr článků

Načítám