Hlavní obsah

Zápisy pro Ukrajince k nástupu do ZŠ a školek budou od června do poloviny července

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zápisy pro ukrajinské děti k nástupu do mateřských škol a do prvních tříd základních škol se letos budou konat od 1. června do 15. července. Konkrétní termín zápisu pro zářijový nástup do školky a do první třídy stanoví ředitel školy. Pořádání speciálního zápisu pro dětské azylanty z Ukrajiny není povinné. Pokud ho ředitel školy nevyhlásí, tak platí pro všechny děti společný termín.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Z loňského zápisu ukrajinských dětí do prvních tříd (na ZŠ v Nové ulici v Českých Budějovicích)

Článek

Vyplývá to z metodiky, kterou připravilo ministerstvo školství (MŠMT) a kterou zveřejnilo na svém webu edu.

„Ředitel školy není povinen vyhlásit zvláštní zápis – může zvolit variantu jednotného termínu zápisu, nebo variantu zvláštního zápisu v pozdějším termínu. (…) Pokud ředitel školy vyhlásí zvláštní zápis, neúčastní se děti s dočasnou ochranou běžného zápisu. Pokud zvláštní zápis není vyhlášen, pak se všech týká jednotný termín zápisu,“ uvedlo v metodickém materiálu pro konání tzv. zvláštního zápisu ve školním roce 2022/2023 ministerstvo.

Pro zápis ukrajinských uprchlíků do českých škol platí podle MŠMT stejná pravidla jako pro zápis českých dětí a cizinců, na které se nevztahuje dočasná ochrana v souvislosti s válkou na Ukrajině. Výjimkou je právě termín konání zápisu.

Na ukrajinské asistenty dostanou školy 218 milionů korun

Věda a školy

Předložit vízový doklad a potvrzení o ubytování

Žádost o přijetí ukrajinského dítěte do školky podává zákonný zástupce dítěte, a to osobně, datovou zprávou, poštou nebo e-mailem s elektronickým podpisem. Předložit musí mj. vízový doklad dítěte a nájemní smlouvu nebo jiné potvrzení o ubytování pro určení spádovosti. Zápisu ve škole se dítě ani jeho zástupce osobně účastnit nemusí.

MŠ a ZŠ přijímají přednostně děti ze spádových oblastí. V případě, že pro ně kapacita zařízení nestačí, rozhoduje o přijetí losování.

Pouze 3,6 procenta Ukrajinců chodí v Česku do tříd, kde se učí jen jejich krajané

Věda a školy

U ukrajinských běženců budou školy pro určení spádovosti vycházet z místa pobytu, protože cizinci většinou podle metodiky MŠMT v Česku nemají trvalý pobyt.

Povinný rok školky i případný odklad docházky

K povinnému předškolnímu vzdělávání musí pro školní rok 2023/24 zákonný zástupce přihlásit dítě, které na území ČR pobývá déle než tři měsíce a do konce srpna tohoto roku oslaví páté narozeniny.

Do 1. tříd ZŠ mají letos v září nastoupit děti narozené od 1. září 2016 do 31. srpna 2017. Vedle nich do lavic usednou sedmileté děti, které loni dostaly odklad. Ve výjimečných případech mohou rodiče zapsat i potomka, který do školy nastoupí už v pěti letech.

Počet dětí s odkladem povinné školní docházky se nesnižuje

Věda a školy

Váleční uprchlíci z Ukrajiny začali do Česka přicházet po začátku ruského útoku na Ukrajinu 24. února minulého roku. Zápisy ukrajinských uprchlíků do prvních tříd a do školek se loni konaly od 1. června do 15. července.

Podle dosud posledních přesných dat MŠMT k počtu ukrajinských dětí v českých školách navštěvovalo k 30. září 2022 školky 6904 ukrajinských uprchlíků, což bylo 1,9 procenta všech předškoláků. Do ZŠ tehdy chodilo 39 478 školáků s ukrajinským občanstvím, kteří do země přicestovali v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině. Základní školu navštěvovalo na začátku aktuálního školního roku 1 007 778 dětí, což je podle úřadu nejvíce v historii ČR.

Žáci dostali pololetní vysvědčení, v pátek si užijí volno

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám