Hlavní obsah

Webbův teleskop pomohl odhalit nejvzdálenější „dvojče“ naší Mléčné dráhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Daleko v dobách, kdy byl vesmír zřejmě jen sotva pár miliard let starý, se nachází galaxie, která je „až děsivě podobná té naší“. Astronomové, kteří pozoruhodný úkaz sledovali, si nejsou úplně jisti, co si o tom vlastně myslet. Do budoucna to ale může pomoci našemu chápání toho, jak galaxie vznikají.

Foto: Luca Costantin (CAB/CSIC-INTA)

Ilustrace spirální galaxie s příčkou ceers-2112 (v bublině). Na uměleckém znázornění je i naše Země

Článek

Vzdálenou formaci pojmenovanou jako ceers-2112 nedávno identifikoval mezinárodní tým výzkumníků pomocí analýzy snímků pořízených kosmickým dalekohledem Jamese Webba (JWST), konkrétně jeho aparátem Near Infrared Camera, jak informoval server Science Alert.

Stejně jako naše domovská galaxie je nově objevená ceers-2112 tzv. spirální galaxií s příčkou a je nyní nejvzdálenější svého druhu, jaká kdy byla pozorována. Tento typ galaxií má specifická centra, která jsou tvořena hvězdami, jež se pravidelně otáčejí.

Spirální galaxie s příčkou jsou podobné normálním spirálním galaxiím. Jejich spirální ramena se ale nenapojují na jádro přímo, ale přes příčku, která se otáčí stejnoměrně spolu s jádrem. Mezi spirální galaxie s příčkou patří i Mléčná dráha.

Objekt ceers-2112 vznikl brzy poté, co velký třesk vytvořil vesmír (stáří vesmíru se odhaduje na 13,8 miliardy let): pozoruhodná struktura této galaxie, odlišná od tehdejších galaktických formací, figurovala na svém místě již 2,1 miliardy let poté, píše zpravodajská stanice CNN.

Vědci popsali hvězdokupu IRS13 v centru Galaxie, je plná překvapení

Věda a školy

„Tento objev neočekávaně odhaluje, že galaxie, které se podobají té naší, existovaly již před 11,7 miliardy lety, kdy měl vesmír za sebou pouhých 15 procent svého života,“ řekl podle portálu Space.com hlavní autor studie Luca Costantin ze Španělského centra pro astrobiologii v Madridu.

Astronomové byli překvapeni, když viděli tak dobře uspořádanou a strukturovanou galaxii v době, kdy ostatní byly mnohem nepravidelnější a chaotičtější.

Masivní spirální galaxie jsou v kosmickém sousedství Mléčné dráhy běžné, jenže nebylo tomu tak vždy.

Rozluštili vědci původ života na Zemi? Vzdálená vesmírná exploze vytvořila nezbytné chemické prvky

Věda a školy

„Nález ceers-2112 ukazuje, že galaxie v raném vesmíru by mohly být uspořádány stejně jako Mléčná dráha,“ přidal se spoluautor studie Alexander de la Vega z Kalifornské univerzity v americkém Riverside.

„Je to překvapivé, protože galaxie byly v raném vesmíru mnohem chaotičtější a jen velmi málo z nich mělo podobné struktury jako Mléčná dráha,“ potvrdil.

Astronomy zaskočila nejstarší černá díra

Věda a školy

Zjištění, která umožňují vysoce citlivé schopnosti detekce světla ze vzdálených koutů kosmu od aparátů jako JWST, mění vědomosti výzkumníků o formování galaxií a počátečních fázích vesmíru. Webb nabízí doslova pohled do minulosti.

Studie podrobně popisující tento nový objev byla zveřejněna 8. listopadu v odborném časopise Nature.

Dalekohled Jamese Webba v kostce:

Teleskop Jamese Webba byl do vesmíru vypuštěn 25. prosince 2021 a stal se tak pomyslným nástupcem Hubbleova vesmírného dalekohledu. Oproti němu by měl poskytovat záběry ve vyšším rozlišení a přinášet vědcům lepší možnosti zkoumání. Je pojmenován po Jamesi E. Webbovi, který byl důležitou postavou v programu Apollo amerického vesmírného úřadu NASA. Celý projekt vznikl v mezinárodní spolupráci NASA, Evropské kosmické agentury (ESA) a Kanadské kosmické agentury.

James Webb opět úřaduje. Našel tělesa podobná planetám a vyfotil „světelný meč“

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám