Hlavní obsah

Část astronomů chce změnit jméno oblaků nazvaných podle Magalhãese. Byl to podle nich vrah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jméno portugalského mořeplavce Fernãa de Magalhãese je vepsáno ve hvězdách v podobě Velkého a Malého Magellanova oblaku, galaxií nápadně zářících na obloze na jižní polokouli. Část astronomů ale nyní volá po jejich přejmenování a tvrdí, že Magalhães byl vrah, který při první plavbě okolo země zotročoval původní obyvatelstvo tichomořských ostrovů.

Foto: Alex Tudorica/Novapix/Leemage, Profimedia.cz

Magellanova mračna nad observatoří Cerro Tololo v Chile

Článek

„Magalhães se dopustil hrůzných činů. Na území, kde se dnes rozkládají Guam a Filipíny, spolu se svými muži vypaloval vesnice a zabíjel tamní obyvatele,“ říká podle listu The Guardian astronomka Mia de los Reyesová z univerzity v Amherstu v americkém státě Massachusetts.

V odborném časopise APS Physics vyzvala Mezinárodní astronomickou unii (IAU), orgán zodpovědný za názvy kosmických těles, aby Magellanovy oblaky přejmenoval - a to i další objekty či zařízení, která nesou jeho jméno.

„Spolu s mnoha dalšími astronomy se domníváme, že astronomické objekty a zařízení by se neměly jmenovat po Magalhãesovi ani po nikom jiném s násilnickým kolonialistickým odkazem,“ píše de los Reyesová s odkazem na teleskopy v Chile, které po objeviteli rovněž nesou jméno.

Portugalský mořeplavec se před 500 lety vydal dokázat, že Země je kulatá

Historie

„Hlavním problémem je, že mraky neobjevil“

Mořeplavec, známý také jako Fernando de Magallanes či Ferdinand Magellan, v roce 1519 vedl španělskou výpravu, která jako první evropská dosáhla Asie západní cestou přes Tichý oceán. V roce 1521 zemřel v bitvě s domorodým obyvatelstvem na dnešních Filipínách.

Nejde však pouze o Magalhãesovy činy, uvádí kosmolog David Hogg z Newyorské univerzity. „Hlavním problémem je to, že mraky neobjevil,“ domnívá se odborník.

Původní obyvatelé po celé jižní polokouli dva jasné objekty viděli už dávno a měli pro ně svá vlastní jména. Oblaky byly po mořeplavci pojmenovány až koncem 19. století.

Výzva ke změně jména nejjasnější galaxie viditelné z Mléčné dráhy a její menší sestry je zatím poslední v rámci širší revoluce v názvosloví, ve které vědci požadují odstranění sporných názvů. Kontroverzní jsou např. jména živočichů a rostlin, která odkazují na fašisty či osobnosti s rasistickými názory.

Anketa

Souhlasíte s odstraňováním „sporných názvů“ např. kvůli koloniální minulosti?
Jednoznačně ano, určité osobnosti už nemůžeme oslavovat
6,5 %
Jen ve výjimečných případech
5,8 %
Ne, přejmenování nedává smysl, názvy jsou zažité a dějiny je třeba chápat v kontextu doby
84,7 %
Je mi to jedno
3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6319 čtenářů.

V budoucnu podle části vědecké obce bude potřeba věnovat větší pozornost jménům na počest konkrétních osob, píše The Guardian, přičemž inspiraci lze čerpat třeba od robotických vozítek, která vyslal na Mars americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) - rovery Curiosity (Zvědavost) či Perseverance (Vytrvalost) vzdávají hold ideálům.

Britský premiér Sunak: Za kolonialismus a obchod s otroky se omlouvat nebudeme

Zahraniční

Desítky akademiků podepsaly výzvu proti rozšíření antisemitismu na českých VŠ

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám