Hlavní obsah

Webbův teleskop objevil v nedalekém planetárním systému vodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Astronomové v planetárním systému jménem PDS 70, který je od Země vzdálený asi 370 světelných let, objevili stopy vodní páry. Podle vědců toto odhalení naznačuje, že na exoplanetách (tj. planetách mimo Sluneční soustavu) v blízkosti hvězdy, která leží ve středu soustavy, jednou může vzniknout život.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrace dvou exoplanet obíhajících kolem hvězdy a přitahujících materiál z disku prachu a plynu, který obklopuje mladou hvězdu PDS 70 (jasný objekt vpravo)

Článek

Hvězda je stará asi 5,4 milionu let a je chladnější než Slunce. Kolem ní obíhají dva známí tzv. plynní obři - planety, které jsou složené především právě z plynů, informoval minulý týden americký server CNN. Jedna z těchto planet, PDS 70b, může podle astronomů sdílet svou oběžnou dráhu s třetí „sourozeneckou“ (a hypotetickou) planetou, která se tam formuje.

Vyjma exoplanet se blízko hvězdy nacházejí i dva protoplanetární disky, tedy oblaka prachu a plynu. Právě prach a plyn jsou nezbytné pro vznik hvězd a planet. Mezi disky je mezera velká zhruba osm miliard kilometrů a zde se nacházejí plynní obři obíhající kolem hvězdy.

V jednom z disků, který je od hvězdy vzdálený asi 160 milionů kilometrů, zaznamenal přístroj Mid-Infrared Instrument (spektrograf a kamera) na kosmickém dalekohledu Jamese Webba stopy vodní páry.

Pro představu, vzdálenost Země od Slunce je podobná - 150 milionů kilometrů. Pokud PDS 70 sdílí s naší Sluneční soustavou určité charakteristiky, je tento disk podle astronomů místem, kde by mohly vzniknout kamenné planety podobné těm v naší soustavě.

Profesor tvrdí, že vesmír může být dvakrát starší, než jsme si dosud mysleli

Věda a školy

Ideální místo pro formování planet

Samotný planetární systém je sice z vesmírného hlediska relativně mladý, avšak hvězda PDS 70 je podle vědců poměrně stará na to, že se v její blízkosti nachází jak vodní pára, tak protoplanetární disk.

Navíc je to poprvé, co se v disku, který obsahuje všechny potřebné složky pro vznik planet, našla voda.

Obří zrcadlo vesmíru. Objevená planeta by podle fyzikálních zákonů vůbec neměla existovat

Věda a školy

Přítomnost vodní páry v disku naznačuje, že by nově zformované planety mohly vodu v nějaké formě obsahovat. Zatím zde ve vnitřním disku žádné nově se formující planety odhaleny nebyly - na odpověď na otázku, zda vůbec nějaké planety vzniknou a jestli budou potenciálně obyvatelné, si musíme ještě počkat.

Studii o přítomnosti vody v této zóně tvorby nových planet publikoval odborný časopis Nature.

Mistrovské dílo impresionismu? Webbův teleskop oslavil výročí pohledem na rodící se hvězdy

Věda a školy

Co se týká nálezů vody ve vesmíru, když zůstaneme v našem solárním systému, nabízí se připomenout např. Saturnův měsíc Enceladus, uvnitř jehož podpovrchového oceánu byl navíc nedávno detekován i třeba fosfor.

A nemusíme „chodit“ ani tak daleko. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) totiž pracuje na vývoji technologií, pomocí nichž by z povrchu našeho Měsíce získával vodu a kyslík a později i vzácné kovy. Úřad usiluje o to, aby začal lunární povrch zpracovávat už v roce 2032.

Uvnitř Saturnova ledového měsíce je fosfor. Klíčový prvek pro život

Věda a školy

NASA hodlá v roce 2032 začít těžit suroviny z Měsíce

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám