Hlavní obsah

Mistrovské dílo impresionismu? Webbův teleskop oslavil výročí pohledem na rodící se hvězdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Dramatickým pohledem na rodící se hvězdy uprostřed rudých, okrových a bílých oblaků oslavil ve středu 12. července vesmírný dalekohled Jamese Webba rok od prvních zveřejněných snímků. Nový záběr, který představil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), ukazuje 50 mladých hvězd s hmotností menší či podobnou jako Slunce, které jsou od Země vzdálené 390 světelných let.

Foto: NASA, ESA, CSA, STScI, Klaus Pontoppidan (STScI)

„Výroční fotka“ Webbova teleskopu: záběr hvězdného mračna Rho Ophiuchi

Článek

„Připravte se, budete ohromeni,“ napsal ve středu na Twitteru šéf NASA Bill Nelson, který nový snímek přirovnal k „impresionistickému mistrovskému dílu“.

Vidíme mimořádně detailní pohled na hvězdné mračno Rho Ophiuchi, komplex nacházející se ve vzdálenosti přibližně 390 světelných let od naší planety. Jedná se tak o nám nejbližší oblast vzniku hvězd.

Jedna hvězda výrazně větší než Slunce

Nejtmavší jsou podle NASA na snímku oblasti, kde hustý prach obklopuje tvořící se protohvězdy. Červeně jsou znázorněny protilehlé výtrysky vodíku, které vznikají, když hvězda poprvé prorazí svůj obal tvořený kosmickým prachem. Ve spodní polovině snímku je jediná zachycená hvězda (S1) výrazně větší než Slunce, která si „vyhloubila zářivou jeskyni z okolního prachu“.

Saturnův měsíc opět překvapil. Vychrlil do vesmíru gejzír vodní páry vysoký 10 000 km

Věda a školy

Vědec Klaus Pontoppidan, který se dříve podílel na projektu Webbova teleskopu, vysvětlil, že nový snímek umožňuje detailně prozkoumat velmi krátké období životního cyklu hvězdy. „Naše vlastní Slunce si podobnou fázi prožilo už velmi dávno, a díky technologii nyní můžeme vidět začátek příběhu jiné hvězdy,“ uvedl.

NASA první snímky z dalekohledu ukázala světu poprvé před rokem, tj. 12. července 2022. Tehdy na nich byla zhroucená hvězda, galaxie ve víru tance nebo mlhovina plná hvězd.

Vesmírný teleskop Jamese Webba v hodnotě 10 miliard dolarů (245 miliard Kč) je projektem americké NASA s širší mezinárodní účastí. Aparát vynesla do vesmíru v roce 2021 raketa Ariane 5 z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně, své konečné pozice 1,5 milionu km od Země dosáhl v lednu 2022.

Teleskop ve vesmíru zachytil majestátní Sloupy stvoření

Věda a školy

Webbův teleskop od té doby zaznamenal širokou škálu vesmírných úkazů a jevů - od planet naší Sluneční soustavy po pohledy do vzdálených zákoutí kosmu.

Mezi nejmajestátnější snímky patřil např. nový pohled na tzv. Sloupy stvoření v Orlí mlhovině, srdce spirální galaxie Messier 74 (M74) či hvězdokupy NGC 346.

Očima dalekohledů: NASA přináší úchvatné snímky galaxií a hvězd

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám