Hlavní obsah

Středočeský kraj opět testoval školáky. Pozitivní byly 4 promile

Praha

Středočeský kraj tento týden znovu testoval na koronavirus děti zdravotníků a dalších klíčových profesí, které navštěvují jinak uzavřené školy. Neinvazivní PCR testy postoupilo 1023 dětí, pozitivní výsledek měly čtyři, sdělila hejtmanka Petra Pecková (STAN). Do předchozího testování před dvěma týdny se zapojilo 762 dětí, pozitivní nebylo ani jedno.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN)

Článek

Ve středních Čechách funguje téměř 90 škol pro děti zaměstnanců ve zdravotnictví, sociální oblasti nebo složkách Integrovaného záchranného systému, dochází do nich nepravidelně zhruba 1600 dětí.

U dětí zdravotníků je třeba přihlédnout ke skladbě testované dětské skupiny. Přesto se domnívám, že při pravidelném testování by mohly být základní školy už dávno otevřené.
Jaroslav Nádvorník, ředitel 2. ZŠ v Sedlčanech

Výsledky testování mohou být podle dřívějšího vyjádření Michala Pohludky z týmu univerzitní společnosti GeneSpector ovlivněny tím, že v rodinách zdravotníků už jsou někteří členové očkovaní a také se u nich dříve mohlo s vyšší pravděpodobností onemocnění už vyskytnout.

Školy ve třech krajích vyzkoušely jednoduché PCR testy. Žádné ohnisko se nenašlo

Koronavirus

Tým se na testování ve středočeských školách podílel a následně připravil pro rodiny dotazník.

Doporučení pro návrat žáků

K testování školáků chce kraj za několik dní zveřejnit konkrétní výsledky studie. Ta podle hejtmančina vyjádření pro Novinky odpoví na to, jak bezpečné nebo nebezpečné je školní prostředí. Podle Peckové by měla zahrnovat i doporučení týkající se možného návratu dětí do škol.

Vláda rozhodla o nákupu pěti milionů testů pro potřeby škol

Domácí

„Jako Středočeský kraj jsme iniciovali a také zaplatili studii týkající se školních děti. Byly vyhodnocovány nejen vzorky z našeho testování, ale i vzorky půl milionu dalších testů, bylo provedeno dotazníkové šetření mezi rodiči a posuzována opatření týkající se škol a jejich vliv na prevalenci (pozitivitu) u dětí. Pracujeme na tom s odborníky z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy," popsala Pecková pro Novinky.

Experti podle ní zohlednili výsledky z laboratoří za uplynulý půlrok, zahraniční poznatky, informace z dotazníkových průzkumů mezi rodiči a zkoumali i možnou souvislost s vládními opatřeními.

Testování už v únoru

Pilotní testování školáků začalo už v únoru v Sedlčanech a Petrovicích na Příbramsku, tedy ještě před úplným uzavřením škol. S iniciativou přišla sedlčanská zubní lékařka Laura Roden. Do testování se zapojilo 68 prvňáků a druháků na 2. ZŠ v Sedlčanech a 12 v Petrovicích.

Děti si tehdy vyzkoušely dva typy antigenních testů a jeden PCR test. U antigenních testů se objevilo několik případů falešné pozitivity. Falešně negativní test se ukázal jen v jednom případě díky následnému plošnému PCR testování.

Odbory vyjmenovaly podmínky otevření škol, chtějí i PCR testy. Jasněji má být koncem týdne

Věda a školy

Ředitel 2. ZŠ v Sedlčanech Jaroslav Nádvorník upozornil podobně jako Pohludka na to, že u dětí zdravotníků a pracovníků IZS je třeba přihlédnout ke skladbě testované dětské skupiny.

Přesto se domnívá, že při pravidelném testování by mohly být základní školy už dávno otevřené. Podpůrným argumentem je podle něj i očkování učitelů.

Plaga: Důvodem pro návrat žáků do škol nemá být práce rodičů

Domácí

V únoru navíc došlo k dílčímu pilotnímu testování i v Moravskoslezském a Olomouckém kraji - spolu se Středočeským krajem z toho tehdy vyplynulo, že celkem 98 procent dětí a pedagogů bylo negativních, pouze dvě procenta z pětistovky testovaných měla pozitivní test, tedy deset lidí. Žádné ohnisko se tedy ani předtím nenašlo, i když samozřejmě šlo jen o malý vzorek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám