Hlavní obsah

Vědci z Masarykovy univerzity zkoumají geny G. J. Mendela. Odhalili jeho mozkovou kapacitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejvýznamnějších vědců Gregor Johann Mendel se do dějin zapsal objevením základních principů dědičnosti. Příští rok uplyne od narození „otce genetiky“ 200 let. V rámci oslav výročí se chystá v Brně, ale i na dalších místech ČR, Evropy a světa mnoho akcí, které mají připomenout, že pilíře genetiky byly položeny na jihu Moravy. Vědci např. zjistili, že Mendel měl větší mozek než průměrný dnešní muž.

Foto: CEITEC MU

Rakev, ve které byly identifikovány ostatky G. J. Mendela, zasahovala pod základy hrobky.

Článek

Mezi odborníky z Masarykovy univerzity (MU), augustiniánského opatství a dalších organizací se zrodila myšlenka dozvědět se nové informace o světoznámém přírodovědci, a to prostřednictvím archeologického výzkumu hrobky augustiniánů na Ústředním hřbitově v Brně a navazujících antropologických a genetických analýz získaných nálezů.

Nové poznatky brněnských vědců mohou snížit cenu i toxicitu léčby leukémie

Věda a školy

„Mendel byl naprosto výjimečnou a multižánrovou osobností, která předběhla svou dobu. Také proto jsme dali souhlas k exhumaci a k vědeckým výzkumům, aby jeho odkaz zůstal i nadále živý a veřejnosti známý. Česká republika, lidstvo, ale hlavně sám Mendel si to jednoznačně zaslouží. Zvlášť když se za svého života vědeckého uznání nedočkal,“ uvedl P. Paul Graham z řádu sv. Augustina.

Foto: Profimedia.cz

Gregor Johann Mendel (1822–1884)

„Je mi nesmírnou ctí být u tak unikátního projektu, který realizuje paní prorektorka Šárka Pospíšilová se svým týmem. Jeho výsledky jsou nejlepším důkazem, že naše univerzita provádí výzkumy na té nejvyšší úrovni,“ poznamenal k tomu rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš.

Výsledky zkoumání se budeme dozvídat postupně

Na výzkumech spojených s Gregorem Johannem Mendelem se podílejí téměř dvě desítky vědců. Zapojeni jsou např. odborníci z Filozofické, Přírodovědecké a Lékařské fakulty MU i vědci ze Středoevropského technologického institutu CEITEC.

Slavný genetik Mendel ožívá v televizním seriálu pro děti

Film

„Vzhledem k náročnosti celého projektu se bude veřejnost dozvídat výsledky bádání postupně i v průběhu příštího roku, kdy v červenci vyvrcholí oslavy 200. výročí narození G. J. Mendela,“ doplnila vedoucí výzkumu genetička Šárka Pospíšilová.

Třídenní slavnost začne příští rok 20. července, sjedou se na ni do Brna vědecké špičky z celého světa, včetně nositelů Nobelovy ceny.

Identita potvrzena

Práce na archeologickém výzkumu augustiniánské hrobky probíhaly v červnu a trvaly zhruba dva týdny. Rakev, ve které byly následnými analýzami identifikovány ostatky samotného G. J. Mendela, zasahovala pod základy hrobky, tudíž se archeologové dostali při práci až do hloubky 2,5 metru.

„V průběhu vykopávek se ukázalo, že hrobka je půdorysně mírně posunutá. Museli jsme proto vymýšlet technické postupy, aby se nám podařilo vyjmout cínovou rakev vcelku a nepoškodila se,“ popsal ředitel a hlavní archeolog z ústavu Archaia Brno Marek Peška.

Čištění odkrylo unikát. Na relikviáři sv. Maura je mytický ropuší kámen

Věda a školy

V rakvi se našly kromě kostry také boty, oděv, vzácné kříže, ale třeba i noviny z října r. 1883. Antropologická měření také odhalila výšku Mendelovy postavy (zhruba 167 cm) nebo velikost bot. K získání nových poznatků jsou využívány i další vědní obory.

„Například pomocí biometrických údajů lebky vytvoříme takzvanou superprojekci, což znamená, že tvar Mendelova obličeje srovnáme s dostupnými obrazy a fotografiemi,“ přiblížila dále bádání Eva Drozdová z laboratoře biologické a molekulární antropologie na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity.

Podle ní měl navíc větší mozek, než jaký je průměrný mozek dnešního muže.

Všechny varianty viru hepatitidy B pocházejí z linie, která trápila už pralidi v Americe

Věda a školy

V rámci genetického výzkumu se vzorky DNA získané z ostatků nalezených v hrobce porovnávaly s DNA získanou z biologického materiálu, který vědci objevili při výzkumech v opatství.

„V ochranných overalech jsme zde zkoumali předměty, které Mendel používal. S kolegy jsme procházeli knihy, kde jsme stránku po stránce hledali kupříkladu vlasy a vousy,“ vysvětlila Dana Fialová z Oddělení genetiky a molekulární biologie MU.

Že se skutečně podařilo nalézt ostatky G. J. Mendela, se potvrdilo v laboratořích CEITEC, kde sekvenace DNA probíhala. „U vzorku mitochondriální DNA získané z Mendelovy knihy Astronomie byla prokázána plná shoda se vzorky odebranými z Mendelových ostatků, což považujeme za jednoznačné potvrzení identity odebrané DNA,“ konstatoval Filip Pardy, odborný pracovník Genomické laboratoře tamního Centra molekulární medicíny.

Zda se však podaří zrekonstruovat celý genom otce genetiky, to podle něj ukážou až další genomické a bioinformatické analýzy.

Čeští polárníci chtějí malou větrnou elektrárnu

Věda a školy

Genetici se při analýze Mendelovy DNA zaměřují na analýzu jeho původu na základě mitochondriální DNA a podle chromozomu Y.

„Bude nás také zajímat, zda sám Mendel neměl ve své DNA některou z variant genů, o nichž dnes víme, že způsobují dědičná onemocnění, která se dědí podle pravidel, jež právě Mendel objevil. Jinými slovy, zda netrpěl predispozicí ke geneticky podmíněné nemoci,“ uzavřel Michael Doubek z Ústavu lékařské genetiky a genomiky Lékařské fakulty MU a CEITEC.

Gregor Johann Mendel (20. července 1822 Hynčice – 6. ledna 1884 Brno) byl moravský přírodovědec německého původu, po otci ze čtvrtiny s českými předky. Byl nejen zakladatelem genetiky a objevitelem základních zákonů dědičnosti, ale též mnichem a později opatem augustiniánského kláštera ve Starém Brně.

Reklama

Související články

Tajemství ženy od Zlatého koně

Její lebka nalezená před 70 lety v Koněpruských jeskyních pod návrším Zlatý kůň se stala nejstarším geneticky určeným pozůstatkem moderního člověka v Eurasii....

Nejstarší mince se zrodily u Žluté řeky

Hliněné formy na odlévání mincí a také dva zlomky hotových platidel v podobě malého rýče objevili čínští archeologové u Kuan-čuangu v provincii Che-nan. Podle...

Výběr článků

Načítám