Hlavní obsah

Slavný genetik Mendel ožívá v televizním seriálu pro děti

Právo, Miroslav Homola

Nezvyklým ruchem ožívá v těchto dnech Augustiniánské opatství v Brně. Dokonce zde i pro potřeby filmařů několikrát pršelo. O déšť se postarali v horkém dni hasiči. V místech, která důvěrně znal zakladatel genetiky Johan Georg Mendel natáčí brněnské studio české televize fascinující příběh plný dobrodružství a objevů, který prožívá parta dětí. V příběhu, který mimo jiné jistě mimo napínavé podívané pomůže přiblížit právě nejmladší generaci velkou osobnost světové genetiky.

Foto: Česká televize Brno

Postava slavného genetika sedí Pavlu Křížovi jako ulitá.

Článek

Děj osmidílného seriálu Tajemství pana M. prostřednictvím záhadného muže v podání herce Pavla Kříže přivádí malé objevitele nečekaně k vědci a zakladateli genetiky, jehož 200. výročí narození připadá na příští rok.

Mendela, jehož pokusy s křížením rostlin, především hrášku, proslavily po celém světě, seriál nepředstaví jako nudného učence. Naopak. Jeho život, bádání a zájem o nejrůznější obory včetně včelařství, meteorologie nebo astronomie se staly velkou inspirací pro tvůrce seriálu.

„Mendelův příběh je jedinečný,“ říká autor scénáře a režisér Pavel Šimák a dodává: „Fascinace dávnými pokusy a objevy, jejich propojování se současnými možnostmi děti inspiruje a motivuje. Zároveň v nich buduje pozitivní vztah k vědě.“

Kříž a Plesl

„Seriál zapadá do mozaiky, kterou v oblasti tvorby pro děti v brněnském Centru dramaturgie dlouhodobě skládáme,“ doplňuje jeho vedoucí a kreativní producentka seriálu Svatava Šenková. „Snažíme se děti různých věkových skupin nejen bavit, ale také nenásilnou formou v různých oborech vzdělávat. Atraktivní, u nás však stále málo poznaná osobnost J. G. Mendela, nebyla zatím v žádném dětském formátu zpracována, a tak jsme se této výzvy chtěli chopit,“ dodává a připomíná i další úspěšné cykly z dílny Centra dramaturgie, k nimž patří Terčin zvířecí svět, AZ-kvíz junior nebo Hýbánky.

„Seriál Tajemství pana M. budeme natáčet během července a srpna například v prostorách Augustiniánského opatství na Starém Brně a přilehlém Mendelově náměstí, v interaktivním muzeu MENDELIANUM, ve Vražném - Hynčicích, kde je rodný dům J. G. Mendela, na Mendelově univerzitě, v tajuplné zahradě v Oslavanech, v základní škole ve Šlapanicích u Brna nebo v moderních laboratořích Masarykovy univerzity v Brně,“ upřesňuje dramaturgyně pořadu Yvetta Voráčová.

Vedle Pavla Kříže si v seriálu zahrají Jaroslav Plesl, Pavel Šimčík nebo Zdena Herfortová. V hlavních dětských rolích se představí Kamila Vamberová, Jan Šťáva a Theo Schaefer, kterého diváci znají jako Tomáše z rodinného seriálu ČT Kukačky.

Reklama

Výběr článků

Načítám