Hlavní obsah

Vědci hledají na Islandu gen dlouhověkosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozluštit tajemství dlouhověkosti žraloka malohlavého (grónského) se rozhodli vědci z Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity. V pondělí 1. srpna proto vyrazili na Island, kde budou dva týdny pátrat v moři po této až 7,5 metru dlouhé parybě, která patří k nejstarším živočichům na Zemi – dožívá se totiž přes 400 let. Ostatní druhy žraloků žijí mezi 10 až 50 lety.

Foto: Profimedia.cz

Žralok malohlavý, též grónský (Somniosus microcephalus)

Článek

Biologové chtějí získat DNA tohoto žraloka, aby byl nalezen tzv. gen dlouhověkosti a zjistili se další zvláštnosti tohoto živočicha, které mohou být využity při vývoji léků.

Odchycené žraloky zase pustíme do moře.
Martin Bartas, biolog

Pomohou jim i kolegové z Akademie věd ČR, s nimiž už šest let spolupracují. Celá unikátní expedice je pod záštitou českého nadačního fondu Neuron.

Stačí malé vzorky tkáně

„U žraloka malohlavého nemáme na rozdíl od jiných žraloků k dispozici osekvenovaný genom. Navíc jde z hlediska dožívaného věku o skutečně výjimečného živočicha, a abychom se dobrali některých odpovědí, musíme přímo ke zdroji. Věříme, že jeho DNA může ukrývat zajímavá tajemství,“ naznačil ostravský biolog a člen expedice Jiří Červeň.

Výprava do Atakamského příkopu objevila nové organismy

Věda a školy

Dodal, že už na dálku vše konzultovali s islandskými rybáři, kteří znají tamní vody a zjišťovali možná rizika.

Foto: Tomáš Vít

Tým ostravských biologů s vlajkou expedice při přípravě v laboratoři

„Víme, že nám nemusí přát počasí, nemusí se dařit rybolov a další věci, ale věříme, že mise bude úspěšná. Stačí nám mít k dispozici jen malé vzorky tkáně od různě starých žraloků. Jde nám o kvalitu, ne o kvantitu. Letadlem nepovezeme naporcované kusy žraloků. Odchycené žraloky zase pustíme do moře,“ vysvětloval Právu před samotnou cestou další člen expedice Martin Bartas.

Vývoj léků i na rakovinu

Tým má podle něj už vytipovanou žraločí zátoku, kde by o vzorky neměla být nouze. Navíc odchycení žraloci dostanou i GPS lokátory, které vědcům dají informace o tom, v jakých hloubkách a místech žijí, či jak rychle se pohybují.

Nizozemci věří, že odhalili maximální délku lidského života. Rekordmanka by nesouhlasila

Věda a školy

„Počítáme s tím, že naše expedice přinese další dílek do skládanky, která se řeší x let. Ale třeba najdeme informace potřebné k vývoji léků. Žralok malohlavý je totiž kromě své dlouhověkosti zajímavý i tím, že je odolný vůči celé řadě neurodegenerativních onemocnění nebo rakovině a celý život prožije takřka bez chorob,“ upozornil Červeň.

Lov žraloka malohlavého, kterému se tedy říká i grónský, má na Islandu téměř 200letou tradici. Loven byl pro olej. S příchodem syntetických olejů zde ale lov tohoto živočicha téměř ustal.

Žralok malohlavý v Karibiku

Domovem tohoto žraločího druhu jsou vody severního Atlantského oceánu, zejména kolem Grónska a Islandu. Jak jsme informovali v pondělí, odborníky nyní šokovalo, když objevili jednu z těchto obrovských paryb u korálových útesů u pobřeží Belize.

V Karibiku se objevil žralok grónský

Věda a školy

Jde o první případ, kdy byl žralok malohlavý spatřen v západním Karibiku u druhého nejdelšího bariérového útesu na světě, uvedla v tiskové zprávě Floridská mezinárodní univerzita.

Reklama

Výběr článků

Načítám