Hlavní obsah

Nizozemci věří, že odhalili maximální délku lidského života. Rekordmanka by nesouhlasila

Vědci jsou přesvědčeni, že objevili nejvyšší věk, jakého se může člověk dožít. Výzkum provedený v Nizozemsku určil, že maximální věkový strop pro ženu je 115,7 roku, u mužů je pak „životnost“ o něco nižší: 114,1 roku. Informoval o tom server Indy100, což je sesterský online portál britského deníku The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Jako nejdéle žijící člověk v dějinách je v Guinnessově knize rekordů vedena Francouzka Jeanne Louise Calmentová (1875–1997).

Článek

K příslušnému závěru došli statistici z Tilburské univerzity a Erasmovy univerzity v Rotterdamu. Vypočetli to na základě studování údajů o 75 tisících lidí, kteří v Nizozemsku zemřeli za posledních 30 let.

Jeden ze tří vědců, kteří provedli výzkum, profesor John Einmahl, připomněl, že lidé se v průměru dožívají vyššího věku než dříve.

„Jenže ti úplně nejstarší, kteří se pohybují mezi námi, za posledních 30 let pomyslně nezestárli. Nějaký strop či zeď tady rozhodně je. Průměrná délka života se tedy pochopitelně prodloužila. Onen finální strop, skutečně reálně nejvyšší věk, se však nezměnil,“ objasnil pro agenturu AFP.

O myších a lidech. Vědci prodlužují život

Věda a školy

Nejde každopádně o očekávanou délku života, ale o délku života, která se používá k určení toho, jak dlouho teoreticky může jednotlivec žít, „pokud se o sebe dobře stará“.

Tato zjištění odpovídají dřívější studii provedené v USA, kde výzkumníci zjistili podobnou „životnost“ lidí. Určili, že maximální obvyklá délka života člověka je 90 (či o něco více) let, přičemž je nepravděpodobné, že se naděje na dožití někdy zvýší nad 115 let.

Nejstarší žena se dožila 122 let

Jako nejdéle žijící člověk v dějinách je v Guinnessově knize rekordů vedena Francouzka Jeanne Louise Calmentová (1875-1997), která si navzdory Einmahlovým odhadům „dovolila“ žít přesně 122 let a 164 dní.

Nejstarším člověkem světa se stala francouzská jeptiška, která denně pije víno

Koktejl

Zda bude někdy její prvenství překonáno, není samozřejmě známo. Einmahl ale usiluje o odborné zveřejnění své studie během následujícího měsíce, což případně může „odhalit možný klíč k delšímu životu“, píše Indy100.

Nejstarším mužem na světě je Venezuelan. Pilířem života je podle něj láska

Koktejl

Aktuálně nejstaršími lidmi jsou podle posledních zpráv mezi ženami 118letá sestra André, francouzská jeptiška, a mezi muži Juan Vicente Mora z Venezuely, který 27. května oslavil 113. narozeniny.

Covid trochu srazil průměrnou dobu dožití

Za zmínku ještě stojí, že průměrná doba dožití v Česku byla v roce 2019 u mužů 76,3, u žen to bylo 82,1 roku. V březnu 2020 ovšem propukla pandemie koronaviru, která ovlivnila téměř všechny oblasti společenského života a řadu nejrůznějších statistik – a u tzv. naděje na dožití tomu nebylo jinak.

Covid loni snížil naději Čechů na dožití o rok

Domácí

V roce 2020 tak došlo ke nížení naděje na dožití. „U mužů je to o jeden rok, což není málo. A u žen o 0,7 roku,“ vysvětlil loni ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Naděje dožití v Evropě poprvé klesla. Týká se to i Čechů

Ekonomika

To v důsledku znamená, že muži se předloni dožívali průměrně 75,3 a ženy 81,4 roku. V příštích letech statistici ale opět počítají s návratem k trendu, kdy se bude postupně délka života obyvatel zvyšovat. V roce 2050 by podle odhadů měla průměrná délka života být v tuzemsku u mužů 82,1 roku a u žen 86,7 roku.

Výběr článků

Načítám