Hlavní obsah

V ZŠ a SŠ se koná třetí a poslední plošné testování na covid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na základních a středních školách ve čtvrtek probíhá třetí plošné screeningové testování na covid-19. Jak ve středu řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), dále se žáci v celé zemi testovat nebudou. Povinné zůstane nošení roušek na chodbách či v šatnách, které by podle ministra mělo ochránit školy před uzavíráním kvůli výskytu nákazy.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Děti se ve čtvrtek 9. září testují na covid-19 na ZŠ Bratranců Veverkových v Pardubicích (ilustrační foto).

Článek

Žáci se po letních prázdninách testovali již dvakrát, a to 1. nebo 2. září a toto pondělí 6. září. Výsledky podle Vojtěcha zatím ukázaly, že šíření nákazy se ve školách v současnosti nezhoršuje, i když epidemie v ČR roste.

Dušek: Nákazy školních dětí se na nových případech podílejí ze 30 procent

Věda a školy

Mezi novými případy covidu-19 tvoří školní děti podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška asi 30 procent.

Testování na lokální úrovni?

Vojtěch ve středu nevyloučil, že po vyhodnocení výsledků ze všech tří termínů screeningového testování by se v některých školách mohly testy později zavést na lokální úrovni. Již dříve v tomto smyslu zmiňoval Karlovarský kraj, kde se nyní nákaza šíří nejvíce.

Testování ve školách skončí

Domácí

V prvním termínu po zahájení školního roku minulý týden testy v celé zemi potvrdily 116 pozitivních případů nákazy. Data z pondělního testování zatím ministerstvo nezveřejnilo. V ČR je podle statistik resortu školství asi 4200 základních a 1280 středních škol, 1. září do nich nastoupilo na 1,4 milionu dětí.

Většina škol využívá antigenní testy, které dostaly od státu. Pokud se rozhodly pro průkaznější PCR testy s výsledkem z laboratoře, musely si je zajistit samy. Za jeden test obdrží zpětně 200 korun. Podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) se to týká 282 škol, což je o trochu méně než při testování na covid-19 letos na jaře.

Nákaza převažuje u středoškoláků. Druhé kolo testů dopadlo podobně jako to první

Domácí

Nicméně zatím je nejasné, jak to bude s podmínkami pro školní plavání. Podle současných pravidel by pro něj měli mít žáci potvrzení o testu na covid, očkování nebo prodělané nemoci i po skončení testování ve školách.

Opatření ve školství:

  • V mateřských školách děti roušky ani respirátory nosit nemusí.
  • Na základních a středních školách musí mít žáci chirurgickou roušku či respirátor nasazený pouze, pokud zrovna nesedí v lavici (zejména pokud se pohybují ve společných prostorách školy), toto platí i pro přípravné třídy. Rouška není nutná ani na hodinách tělesné výchovy.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření ještě vlastně pořád platí

Domácí
  • Pro žáky nižších ročníků gymnázií a konzervatoří postačí o přestávce rouška, studenti vyšších ročníků musí mít nasazený respirátor bez výdechového ventilu s filtrační účinností alespoň 94 % (třída FFP2 / KN 95). Na praxích na pracovištích mimo školu se musí studenti řídit pravidly, která platí pro zaměstnance na tomto pracovišti.
  • Studenti vysokých škol a vyšších odborných škol musí mít nasazený respirátor bez výdechového ventilu s filtrační účinností alespoň 94 % (třída FFP2 / KN 95) pouze pokud zrovna nejsou usazeni.
  • Jiná pravidla platí pro děti, které se odmítly na začátku roku testovat. Ty musí nosit ochranu nosu a úst všude, kde není možné dodržet odstup 1,5 metru. Zároveň nesmí zpívat či cvičit ve vnitřních prostorech. Ministr zdravotnictví ale dříve avizoval, že toto omezení od příštího týdne skončí.

Na vysokých školách platí omezení jen pro koleje, velké přednášky budou možná online

Věda a školy

Reklama

Související články

Testy: školám covid nehrozí

První poprázdninové testy ve školách odhalily jen naprosté minimum nákazy covidem. Zdá se, že v celé zemi to budou jen desítky případů. Na základní školy...

Výběr článků

Načítám