Hlavní obsah

V milovické rezervaci se narodila první mláďata zpětně šlechtěných praturů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru v Milovicích na Nymbursku se v pondělí narodila dvě mláďata, která jsou prvními potomky zpětně šlechtěných praturů. Otcem je jeden ze dvou býků, jež do rezervace přivezli loni na jaře z Nizozemska. V tiskové zprávě o tom informoval ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

Foto: Pavel Prouza

Pratuři s mláďaty v milovické rezervaci

Článek

Z Nizozemí dostala rezervace loni v květnu dva býky a čtyři krávy. Zpětným šlechtěním zvířat se vědci pokoušejí obnovit vyhynulý druh. „Jde o první potomky nového plemenného býka, které jsme loni na jaře přivezli z Nizozemí kvůli zvýšení genetické pestrosti českého chovu,“ uvedl Dostál. Všechna dosud narozená mláďata podle něj byla potomky jediného býka, kterého do rezervace přivezli při jejím založení v roce 2015.

Mláďata v pondělí při pravidelné kontrole objevil jeden ze zaměstnanců rezervace. „V dalších dnech budeme sledovat, zda jsou pratuří mláďata narozená ve stejný den dvojčata nebo šlo o porody dvou různých samic,“ doplnil Dostál. Pratuři i zubři v rezervaci podle něj už v minulosti dvojčata měli, u zubrů je to velmi výjimečné.

První mláďata se letos v rezervaci narodila na konci března zubrům, další ve druhé polovině dubna divokým koňům.

Původního pratura člověk vyhubil v 17. století. Proces zpětného šlechtění by měl podle Dostála trvat zhruba 50 let. Nizozemská nadace Taurus Foundation, která loni do Milovic nová zvířata dodala, se zpětným šlechtěním praturů zabývá od roku 2008. První zvířata do milovické rezervace poslala v říjnu 2015.

Rezervace velkých kopytníků vznikla v bývalém vojenském prostoru v Milovicích v roce 2015. Se současnou rozlohou 350 hektarů je největší v České republice. Na otevřené stepi tam žije více než stovka zubrů, divokých koní a praturů.

Na Třeboňsku se pasou samice pratura

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám