Hlavní obsah

Na Třeboňsku se pasou samice pratura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do jihočeské rezervace Meandry Lužnice na Třeboňsku byly vypuštěny tři samice zpětně vyšlechtěného pratura. Ochránci přírody je sem převezli ze středočeských Milovic. Na jihu Čech doplní krávy pratura stádo divokých koní, kteří byli do třeboňské rezervace vypuštěni v roce 2020.

Foto: Dalibor Dostál

Jedna ze tří samic zpětně vyšlechtěného pratura vypuštěná do třeboňské přírodní rezervace.

Článek

Podle přírodovědců pomáhají velcí kopytníci v přírodních rezervacích zachraňovat ohrožené druhy rostlin a motýlů. Spásají totiž plevel i náletové dřeviny.

„Nejlepších výsledků dosahuje vždy kombinace různých druhů velkých kopytníků. Každý se zaměřuje na odlišné typy vegetace a díky tomu je výsledkem bohatá a pestrá krajina. Divocí koně se více věnují agresivním druhům trav, pratuři spásají některé druhy plevele a náletových křovin,“ vysvětlil Dalibor Dostál z ochranářské společnosti Česká krajina.

Nahradí ruční práci

Původní pratuři, kdy býci vážili až 1000 kilogramů, žili v Evropě po tisíce let. Pro člověka se ale stali obživou a byli vyhubeni. Na počátku 20. století se pokusil pratura zpětně vyšlechtit německý zoolog z křížení několika plemen domácího skotu.

Boubínská rezervace by se mohla rozšířit

Cestování

Výsledkem experimentu je takzvaný Heckův skot, který je chován i v České republice. Vyšlechtění pratuři jsou ale proti původním drobnější a mají i slabší rohy.

Třeboňská rezervace Meandry Lužnice, kde se samice pratura pasou, má rozlohu 24 hektarů. „V době, kdy se těžká ruční práce a přítomnost lidí v krajině rychle vytrácejí, mohou zvířata adaptovaná na pastvu ve vlhkých podmínkách úspěšně bránit zarůstání těchto cenných mokřadních lokalit křovinami,“ vysvětlil Ladislav Rektoris, botanik z chráněné krajinné oblasti Třeboňsko.

Dodal, že je to poprvé v historii českých pastevních rezervací, kdy kopytníci spásají plochu v záplavové zóně kolem většího neregulovaného vodního toku.

Klisny koně Převalského se prohánějí na pláni pražských Dívčích hradů

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám