Hlavní obsah

V Brně vznikne archeogenetické centrum, zkoumat bude kosti z vykopávek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kosti mohou vyprávět příběhy lidí, kteří žili před stovkami let. Nutný je k tomu drobný vzorek odvrtaný z lebky nalezené při vykopávkách. S jeho pomocí pak lze zjistit DNA a s touto genetickou informací o daném člověku odhalit jeho původ i nemoci, jimiž trpěl. Když se pak tato data dají dohromady, vznikne obraz o společnosti - například z časů Velké Moravy.

Foto: archiv Masarykovy univerzity Brno

Vytvoření archeogenetického centra na Masarykově univerzitě je projektem archeologa Jiřího Macháčka - na snímku na vykopávkách na Pohansku u Břeclavi.

Článek

Takovým výzkumem se bude zabývat archeogenetické centrum, které do roku 2026 vznikne jako špičkové pracoviště za 426 milionů korun na Masarykově univerzitě v Brně.

„V kostech je uloženo mnohem více informací, než by se mohlo zdát. Nejde jen o to, že jsme schopni zjistit vzájemné vztahy lidí z jedné komunity, ale umíme z nich odhalit, jaký podíl v ní tvořili cizinci, tedy jak přijímala vlivy zvenčí. Můžeme sledovat vývoj lidské populace i civilizační nemoci, jimž čelila,“ řekl Novinkám vedoucí projektu, archeolog Jiří Macháček, který se věnuje výzkumu ve velkomoravském hradišti Pohansko u Břeclavi.

DNA vysvětluje i vývoj společnosti

Archeogenetické centrum bude největším pracovištěm svého druhu v republice a další výkladní skříní vědy z České republiky. Jejím pomyslným centrem budou laboratoře, v nichž se budou analyzovat jednotlivé vzorky.

Nový laureát Nobelovy ceny Pääbo zkoumal i DNA jihomoravských lovců mamutů

Věda a školy

Stane se součástí Centra molekulární medicíny projektu MUNI BioPharma Hub. Povede jej Zuzana Hofmanová, která nyní působí v Institutu Maxe Plancka v Lipsku v oddělení věnujícím se evoluční genetice - dané oddělení vede Svante Pääbo, držitel Nobelovy ceny za rok 2022.

Činnost centra bude sice zaměřená na minulost, ale data z ní by měla pomoci zvýšit odolnost společnosti v Česku, a to díky pochopení počátků některých civilizačních onemocnění, ale i původu celé společnosti.

Ta zdaleka není tak jednolitá, jak by se mohlo zdát: např. jen necelých 30 procent obyvatel ČR má slovanské kořeny, zhruba 23 procent má pak germánsko-keltský původ a deset procent obyvatelstva tvoří dokonce potomci Vikingů.

Zkoumat budou nemoci i odolnost k laktóze

Archeogenetika již přinesla několik zajímavých odpovědí. Tímto výzkumem se podařilo odhalit rodinnou provázanost mezi lidmi pochovanými u druhého kostela na hradišti Pohansko. U Starého Města na Uherskohradišťsku vedl výzkum k vypátrání lidí z tohoto regionu, jejichž předkové tam žili před více než tisíci lety, tedy za časů Velké Moravy.

Moravský meč se opět zaleskne v původní kráse

Věda a školy

V kostech jsou ukryty také informace o epidemiích žloutenky, moru a jiných onemocnění. Prozradí to patogeny zjištěné právě výzkumem vzorků v laboratořích. Vědce bude zajímat třeba i v souvislosti s konzumací mléka, jak se vyvíjela odolnost vůči laktóze. Zatímco dnes je mléko obvyklý nápoj, lidstvo si zvykalo na jeho konzumaci celá staletí.

Foto: archiv Masarykovy univerzity Brno

Vytvoření archeogenetického centra je projektem Jiřího Macháčka.

Profesor Macháček má za sebou hned několik mimořádných objevů a je držitelem mnoha významných ocenění. S týmem svých kolegů nalezl nejen šperky a zbraně velkomoravských bojovníků, ale také velkomoravský kostel na Pohansku.

Přelomovým objevem byl nález zvířecí kosti žebra s částí runové abecedy. Podle vědců tento nález dosvědčuje, že již dlouho před zavedením hlaholice na Velké Moravě sv. Cyrilem a Metodějem využívali Moravané starogermánské runy. Veřejnost zná tento tzv. starší futhark z filmové ságy Pán prstenů.

Nejstarším písmem na Moravě nebyla hlaholice, ale starogermánské runy

Věda a školy

Národní cenu vlády Česká hlava získala kardioložka Zuzana Moťovská

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám