Hlavní obsah

Moravský meč se opět zaleskne v původní kráse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V původní kráse se do jara příštího roku zaleskne meč symbolizující soudní a vojenskou vládu na Moravě. Jde o její nejstarší dochovaný symbol nevyčíslitelné hodnoty. V roce 1650 si jej nechal vyrobit moravský hejtman hrabě Jan z Rottalu. Meč používal při ceremoniích. Herold stojící po pravici hejtmana jej při zasedání moravského zemského sněmu či soudu držel vytažený z pochvy jako odznak moci nad Moravou.

Foto: Technické muzeum Brno

Moravský meč je zkoumán v Technickém muzeu v Brně. Vlevo je Alena Selucká, vedoucí tamního Metodického centra konzervace

Článek

O obnovu zbraně se postarají odborníci z brněnského Technického muzea. Následně bude meč vystaven v expozici zámku v Holešově, pro insignii je vyrobena speciální vitrína.

Moravský meč sice nebyl určen do bitev, přesto jde o velmi kvalitní zbraň
Alena Selucká, Technické muzeum Brno

Symbol Moravy na tomografu

„Moravský meč nebyl sice určen do bitev, přesto jde o velmi kvalitní zbraň. Rozhodně to není žádná atrapa. Navíc je bohatě zdobený zlatem a stříbrem. Hejtmanovi skutečně dělal čest,“ řekla Právu náměstkyně ředitele muzea Alena Selucká, která vede tamní centrum konzervace.

Zdůraznila, že po zbrojířské, ale i stříbrnické či zlatnické stránce jde o špičkový předmět.

Čeští archeologové popsali proměny výroby středověkých mečů. Pomáhá to chápat dějiny

Věda a školy

Vědci si skvost prohlédli pod rentgenem a tomografem ve výzkumném centru Ceitec brněnského Vysokého učení technického (VUT). Cílem bylo ověřit, z čeho byl meč vyroben.

Zbraň má kvalitní kalenou čepel. Je zdobená zlatým leptem, po obou stranách jsou na ní vyobrazeni jednorožci. Rukojeť i s kováním pochvy jsou silně postříbřené. Zbraň je sice barokní, přesto připomíná středověký meč, a to coby symbol starobylého odznaku moci.

Foto: Technické muzeum Brno

Odborný pracovník Technického muzea v Brně Karel Rapouch zkoumá pochvu zbraně

Odborníci našli na zbrani i puncovní značky z roku 1806, kdy se konalo tzv. repuncování – v rámci něj musela být odvedena daň ze stříbra. V nejhorším stavu je pochva se zlacením; je zlomená. Kvůli její obnově bude muset vzniknout speciální konstrukce, která se umístí dovnitř a bude držet dřevo a textilii pohromadě.

Pochva byla potažena červeným hedvábím, zřejmě dovezeným z Itálie. S identifikací látky pomohou experti z Bruselu zkoumající tkaniny. Dřevo pochvy, tedy prostor mezi ním a textilií, bylo omotáno papírem.

Dochovaly se tři moravské meče

Na jílci meče je vyobrazena spravedlnost jako symbol soudní moci. Pochva je zdobená stříbrným kováním s říšskou a moravskou orlicí, erbem Rottalů a hesly PIETATE ET IUSTITIA (Zbožně a spravedlivě) a PRO REGE ET GREGE (Pro krále a lid).

Česko má první keltské pivo. Vzniklo díky vědecké analýze

Věda a školy

Kování nese také jméno hraběte z Rottalu, výčet jeho titulů, úřadů a majetků. Jan z Rottalu byl moravským zemským hejtmanem v letech 1648–1655. Poté, co rod Rottalů vymřel po meči, se zbraň dědila v ženské linii majitelů zámku v Holešově.

Kromě Rottalova se dochoval i mladší meč moravského zemského hejtmana hraběte Františka Karla Libštejnského z Kolovrat. Vládu nad Moravou převzal v roce 1667. Vystaven je v zámku v Rychnově nad Kněžnou.

Znám je i meč hejtmana Maxmiliána Oldřicha z Kounic, ale jen z obrazu vystaveném na zámku ve Slavkově u Brna. Moravská markrabata, tedy předchůdci moravských hejtmanů, měla i panovnickou korunu. Podobala se bohatě zdobené čapce. Koruna markrabat se však nedochovala.

V Německu nalezli meč z doby bronzové. Stále se blyští

Věda a školy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zámek Holešov

Reklama

Výběr článků

Načítám