Hlavní obsah

Učí se a nesedí ve škole. Do programu založeného princem Philipem se mohou zapojit i Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzdělávání nemusí vypadat jen jako hodiny prosezené v lavici ve škole a poslouchání výkladu učitelů. Učit se mohou zájemci také prostřednictvím neformálního vzdělávání. To umožňuje rozvoj schopností i mimo běžný rámec získávání znalostí ve školách. Jedním z takových programů je například Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (DofE), která nabízí zdokonalení se i české mládeži.

Foto: The Duke of Edinburgh's International Award

Z letošního DofE Leader Campu 2023

Článek

Program je dostupný pro děti a dospělé ve věku od 13 do 24 let. Nyní je v Česku zapojeno více než 320 institucí a 7500 žáků, kteří přijali výzvu věnovat se hodinu týdně třem aktivitám. Kromě dobrovolnictví také usilují o zlepšení jimi vybrané pohybové činnosti a dovednosti. Nedílnou součástí programu je také týmová expedice, díky které se studenti učí spolupráci, komunikaci, plánování a řešení nových situací.

„Jako dovednost jsem si vybrala francouzský jazyk,“ říká šestnáctiletá Adéla z Gymnázia Most, která si jazyk vybrala kvůli francouzským příbuzným. Pohybově se zaměřila na fitness v posilovně a dobrovolnictví věnovala sběru odpadků.

„Ve všem jsem se zlepšila a naučila režimu, ale za nejpřínosnější považuji dobrovolnictví,“ popisuje svou zkušenost Adéla. „Nejen, že tím dělá člověk něco pro sebe, ale ještě pomáhá ostatním a svému okolí,“ dodává.

Ve 13 letech je geniální chlapec molekulárním biologem, ambice má i ve sportu

Muži

Pro Michaelu z pražského Gymnázia Jana Patočky byly nejhodnotnější zkušenosti z expedice do přírody, kterou výzva každého účastníka končí. „Opravdu jsem musela vystoupit ze své komfortní zóny, komunikovat s cizími lidmi i v jiných jazycích,“ vzpomíná.

Může pomoct na zahraniční univerzitu

Na účastníky dohlíží během expedice zkušení vedoucí. Po celou dobu plnění stanovených cílů je navíc doprovází učitelé, vedoucí programu, tzv. mentoři, kteří je motivují k výkonům.

Po jejich zdokonalení obdrží účastníci certifikát na slavnostní ceremonii. „Závěrečné ocenění je mezinárodně uznávané a může žákovi pomoct v získání místa třeba na zahraniční univerzitě,“ vysvětluje Luděk Michalik, zkušený DofE koordinátor a zástupce ředitele gymnázia Open Gate v Babicích u Prahy.

Dodává, že po 15 letech, kdy v programu působí, vidí největší pozitivní dopad v setření rozdílů mezi studenty se sociálním stipendiem a zbytkem žáků. DofE podle něj na škole dokáže změnit dynamiku celého týmu.

Od studentů pro studenty. Do konce října probíhá environmentální soutěž Cirkulujme

Věda a školy

Zájemci se aktivitám věnují v rozmezí šest až 18 měsíců, podle předem stanovené úrovně, kterou plánují dosáhnout. Podle toho se liší také výše vstupního poplatku, který činí od 200 do 600 korun.

Historie mezinárodní ceny vévody z Edinburghu sahá až do roku 1956, kdy program založil princ Philip, vévoda z Edinburghu, a to spolu s pedagogem Kurtem Hahnem a lordem Huntem. Od té doby se dostal do více než 130 zemí světa. U nás se lze do programu DofE zapojit od roku 1995.

Druhý cizí jazyk je zásadní pro rozvoj žáků i země, tvrdí odbornice

Věda a školy

Reklama

Související témata:
Princ Philip

Související články

Výběr článků

Načítám