Hlavní obsah

Od studentů pro studenty. Do konce října probíhá environmentální soutěž Cirkulujme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středoškoláci z neziskové organizace Studentská Energie Národa (SEN) a firma Mattoni 1873 společně s odborníky z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) pořádají již třetí kolo soutěže Cirkulujme, tentokrát na téma biodiverzity, tedy rozmanitosti rostlin a živočichů. Soutěž je určená pro jednotlivce, týmy i celé třídy.

Foto: Cirkulujme - vzdělávací soutěž pro žáky a studenty

Jakub Vaněk z ČSOP vysvětluje studentům, proč je důležitá pravidelná péče o tzv. bezlesí

Článek

Vysazování stromů je často aktivitou spolků i jednotlivců, avšak organizátoři soutěže Cirkulujme poukazují na skutečnost, že se v Česku nesmí opomenout i tradiční bezlesí, konkrétně luční biotopy.

Ty vždy byly pro naši krajinu typickými a v posledních desetiletích dochází k rapidnímu úbytku a degradaci.

„Tento důležitý prvek naší krajiny vyžaduje stabilní péči, aby nedocházelo k zarůstání invazními rostlinami a náletovými dřevinami a k celkovému úbytku biodiverzity. Rapidní úbytek druhů rostlin, hmyzu i dalších živočichů je přitom jedním z nejvážnějších globálních problémů současnosti,“ vysvětluje Jakub Vaněk z Českého svazu ochránců přírody.

Brněnští vědci mají na dosah revoluční objev. Pomocí mořského žahavce chtějí udržitelně svítit

Věda a školy

Mluvčí společnosti Mattoni 1873 Lutfia Volfová uvedla, že se společně s ČSOP snaží o návrat původních druhů do lučních biotopů v okolí pramenů svých minerálek. Na 16 hektarech obnovují dříve běžné prostředí louky s bohatou skladbou rostlin i živočichů.

Foto: Cirkulujme - vzdělávací soutěž pro žáky a studenty

Louky jsou důležitou součástí bezlesí a vyžadují pravidelnou péči

Co je biodiverzita

Biodiverzita je různorodost všech živých organismů na planetě Zemi. Zahrnuje vzájemné interakce jednotlivých organismů, jež následně tvoří komplexní ekosystém.

Snížení biodiverzity v krajině může zapříčinit kolaps celého systému. Každý živý organismus je součástí, proto může mít vymizení dalekosáhlejší dopad, než se může na první pohled zdát. Stabilní ekosystém a rozmanitost jsou klíčovými prvky pro odolnost planety vůči vnějším vlivům, změnám klimatu nebo škůdcům.

Úspěch českých botaniků. Podíleli se na tvorbě nové celosvětové mapy biodiverzity rostlin

Věda a školy

Nejvíce biodiverzitě škodí těžba, zemědělská produkce, ale např. i monokultury, tedy vysazování jen jednoho druhu rostlin na určitém teritoriu.

Pro vyšší úroveň biodiverzity na našich zahradách je vhodné pěstovat co nejpestřejší druhy rostlin, případně také sekat trávník po částech, aby se živočichové mohli přemístit a neztratili všechnu svoji potravu.

Jak soutěž probíhá?

Školy, jednotlivci či skupiny základních a středních škol se mohou přihlásit na webu prostřednictvím formuláře. Úkolem je vytvořit projekt na podporu biodiverzity v krajině. Projekt může být již zrealizovaný, ale také jen navrhnutý.

Soutěžní práce je možné zasílat do 31. října 2023. Porota složená z organizátorů následně vybere v několika kategoriích výherce, kteří se mohou těšit na odměny, jako je pitný režim pro celou třídu, vstupenky do divadel a muzeí, stavebnice Lego nebo mobilní telefon.

Cílem soutěže je podle organizátorů edukovat a motivovat mladé lidi k podpoře ochrany životního prostředí, přičemž klade důraz na vzdělávání a aktivní zapojení mladé generace.

Foto: Cirkulujme - vzdělávací soutěž pro žáky a studenty

Studenti z organizace SEN na exkurzi na louce Rudiho Mattoni u Poděbrad

V čele neziskové studentské nadace SEN stojí 12 aktivních studentů ze středních škol ze všech koutů České republiky. Organizace vydává i vlastní studentský časopis Snění, ve kterém mohou své články vydávat studenti různého věku a z různých škol napříč celou Českou republikou.

Známe vítěze českých „nobelovek“ pro ochránce přírody

Věda a školy

Odpovědnosti za přírodu už nás nikdo nezbaví, říká ekolog a biolog David Storch

SALON

Reklama

Výběr článků

Načítám