Hlavní obsah

Čeští studenti získají cenu vévody z Edinburghu za svůj rozvoj

Praha

Prestižní ocenění vévody z Edinburghu (DofE) získá ve středu zhruba 650 studentů, kteří se zdokonalili ve sportu a talentu, věnovali se dobrovolnictví a podnikli dobrodružnou výpravu. Cena je odměnou za absolvování programu s názvem Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (DofE), kterým britská královská rodina podporuje vytrvalost a cílevědomost mladých lidí do 24 let.

Foto: Profimedia.cz

Program Mezinárodní cena vévody z Edinburghu založil v roce 1956 princ Philip (na snímku z letošního roku).

Článek

Kvůli současné epidemické situaci se bude ceremoniál poprvé konat online, sdělila mediální zástupkyně programu v ČR Nikola Slováková.

Program Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (The Duke of Edinburgh’s Award) funguje od roku 1956 a aktuálně je možné se ho zúčastnit ve zhruba 130 státech. Založil jej princ Philip, vévoda z Edinburghu, manžel britské královny Alžběty II. S ním se na tvorbě programu podílel i Kurt Hahn, německý pedagog prosazující zážitkovou výuku, a lord John Hunt, který mj. podnikl první úspěšnou expedici na vrchol Mount Everestu.

Princ Philip slaví 99. narozeniny, osobitý styl nikdy neztratil

Koktejl

Mladým lidem DofE pomáhá k rozvoji osobnosti a získání zážitků, které pro ně mohou být užitečné v budoucím osobním i pracovním životě. Pro zaměstnavatele v zahraničí bývá certifikát o absolvování programu signálem, že jde o kvalitního uchazeče.

„I přesto, že tento rok byl pro všechny velmi náročný, naši účastníci se nevzdali a postavili se krizové situaci čelem. Díky online aplikaci si mohli všechny pokroky zaznamenávat do mobilu a plnit tak program i během lockdownu,“ uvedl výkonný ředitel programu v ČR Tomáš Vokáč.

Studenti podle něj například na jaře intenzivně šili roušky a rozdávali je potřebným. Na podzim pak zase hlídali děti zdravotníkům nebo venčili psy. Kromě toho se věnovali i obvyklejším úkolům, jako je uklízení odpadků, učení se nových jazyků, malování nebo třeba zakládání neziskových organizací.

Logická olympiáda 2020 zná vítěze krajských kol

Věda a školy

Absolventům programu poblahopřejí podle Slovákové syn britské královny a patron programu princ Edward, britský velvyslanec Nick Archer nebo ministr školství Robert Plaga. Online ceremonii bude možné ve středu od 15:00 sledovat na webu DofE, Facebooku a také na kanálu YouTube, kde bude akce vysílána v angličtině.

Tři úrovně programu

Mezi oceněnými bude například Kvido Klawe ze Střední průmyslové školy stavební v Ostravě, který vybudoval stezku pro cyklisty. Podle svého vedoucího projektu věnoval mnohonásobně víc času, než je třeba ke splnění programu.

Cenu získá také Tereza Stiborská, která byla v době pandemie covidu-19 vybrána jako jedna ze čtyř mladých lidí z celého světa, kteří mohli sdílet svůj příběh s více než osmi miliony sledujícími, a to v rámci historicky prvního převzetí Instagramu královské rodiny.

Studenti ČVUT naučili drony komunikovat s letadly. Získali vesmírného Oscara

Věda a školy

V Česku program DofE funguje 25 let a v současnosti ho poskytuje kolem 240 institucí, jako jsou školy, mládežnická centra, neziskové organizace a dětské domovy. Mladí lidé se do něj mohou zapojit i online.

Program nabízí zájemcům tři úrovně. Liší se podle délky trvání a obtížnosti. Zatímco bronzová úroveň trvá šest měsíců, stříbrná rok a zlatá 18 měsíců. Ve všech aktivitách si studenti zvolí vlastní cíl, na jeho naplňování potom dohlíží vedoucí DofE v centrech programu.

„Když byl program v roce 1956 zkušebně spuštěn, nikdo moc netušil, co z něj bude. Velmi rychle však uspěl a od té doby se stále rozšiřuje po celém světě,“ konstatoval již dříve princ Philip, který se podle informací na webu programu v DofE nadále angažuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám