Hlavní obsah

Končí termín podávání přihlášek na SŠ s talentovou zkouškou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na středních školách, kde je k přijetí nutné splnit talentovou zkoušku, končí ve čtvrtek 30. listopadu podle platné legislativy termín pro podání přihlášek ke studiu. Zájemci je mohou podat v papírové podobě, jako tomu bylo v minulých letech. Na přihlašování ani konání talentových zkoušek se letos nic nemění.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ilustrační snímek z roku 2021 ze Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově

Článek

Talentovou zkoušku skládají uchazeči např. na uměleckoprůmyslové školy, školy zaměřené na grafiku, design, umění či umělecká řemesla nebo gymnázia se sportovní přípravou.

Na střední školy s talentovou zkouškou si mohou uchazeči do konce listopadu podat nejvýše dvě papírové přihlášky. Jedná se o modře podbarvené přihlášky, stejně jako v minulých letech.

Až tři další přihlášky

V únoru si pravděpodobně budou moci zároveň podat až tři přihlášky na školy, které talentovou zkoušku nevyžadují. Zvýšení počtu těchto přihlášek ze dvou na tři je součástí novely školského zákona, kterou ve středu schválil Senát. Přihlášky by měli mít uchazeči možnost předkládat elektronicky a budou v nich označovat, na které ze škol by chtěli studovat nejvíc.

Na střední školy se budou moci podat tři přihlášky

Domácí

V únorové přihlášce se uchazeči o studium na střední škole hlásí k jednotné přijímací zkoušce. Platí to i pro žáky, kteří se hlásí na školy s talentovou zkouškou. Pokud se chtějí hlásit jen na školy s talentovou zkouškou, vyplní v přihlášce k jednotné zkoušce pouze tyto obory.

Podle novely by ale mohli využít přihlášky až na pět škol, a to dvě s talentovou zkouškou a tři bez ní. Všechny školy, o které budou mít zájem, pak budou muset v únoru vyplnit v přihlášce a určit jejich prioritu. Priorita škol bude podstatná ve chvíli, kdy se žákovi povedou zkoušky na více školách.

Talentové zkoušky se budou konat od 15. do 31. ledna na konzervatořích, od 2. ledna do 15. února na gymnáziích se sportovní přípravou a od 2. do 15. ledna na obory, které patří do skupiny vzdělávání umění a užité umění.

Jednotná přijímací zkouška se má příští rok konat v pátek 12. a v pondělí 15. dubna, nikoli dva dny po sobě, což usnadní možnost přesunu na přijímací zkoušky na školy v různých místech země.

Střední školy podle novely nebudou muset zohledňovat výsledky předchozího vzdělávání, výsledky přijímacího řízení zveřejní v informačním systému v den určený vyhláškou ministerstva školství. Informace o podávání přihlášek najdou lidé na informačním webu.

K jednotné přijímací zkoušce se budou moci zájemci hlásit online i papírovou formou. Informační systém pro přijímací řízení, tedy digitalizaci přihlašování na střední školy, zajistí vlastními zaměstnanci Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat). Spustit ho Cermat má ve spolupráci s ministerstvem školství nejpozději k 15. lednu 2024. Podle mluvčí Cermatu Jany Patákové se příprava systému stihne včas.

Dvě pětiny žáků skončily na učilištích, ač chtěli k maturitě

Věda a školy

Výběr článků

Načítám