Hlavní obsah

Tuzemská obloha teď může nabídnout ještě výraznější polární záři než uplynulou noc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na severu Čech byla v neděli pozdě večer k vidění polární záře. Vznikla v důsledku geomagnetické bouře, kterou způsobily erupce na Slunci. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by v noci na úterý mohla být záře ještě výraznější. Vyjádřili se k tomu i astronomové. Podle nich se příslušný jev v ČR ukazuje jako slabě červená záře, někdy může být i do zelena.

Foto: ČHMÚ

Polární záře na webkameře ČHMÚ ve Smolnici (v neděli 26. února ve 22:30)

Článek

Jak jsme již informovali, ČHMÚ v neděli upozornil na polární záři pozorovatelnou na severu Německa s tím, že není vyloučena možnost jejího pozorování i u nás. To se nakonec potvrdilo, byť pozorování komplikovalo množství oblačnosti. První polární záři bylo možné pozorovat v neděli kolem 22:30, druhou kolem půlnoci.

Příčinou těchto září viditelných z našeho území byly páteční sluneční erupce, během nichž se směrem k Zemi uvolnil oblak nabitých částic. V sobotu večer pak odborníci z amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) zaznamenali ještě silnější erupci, které by se měla projevit právě v noci na úterý.

Polární záře, která byla z našeho území pozorovatelná v noci na pondělí, podle astronomů souvisí se sluneční erupcí o mohutnosti M3.7, ke které došlo 24. února. Postarala se o ni aktivní oblast s označením NOAA 13229. Tato stejná oblast o den později vyprodukovala další, tentokrát silnější erupci o mohutnosti M6.4. Obě erupce byly provázeny tzv. výronem koronální hmoty (CME), přičemž část ionizovaných částic mířila k Zemi.

V Česku byla vidět polární záře

Počasí

„První část dopadajících částic už máme za sebou a v noci z pondělí na úterý se očekává dopad částic z druhé erupce, které by opět mohly vyvolat polární záře,“ dodali k tomu zástupci Slunečního oddělení Astronomického ústavu Akademie věd ČR v Ondřejově.

Foto: ČHMÚ

Polární záře na webkameře ČHMÚ ve Smolnici (nasnímáno krátce po půlnoci, tj. v prvních sekundách dne 27. února)

„Záře je třeba vyhlížet nad dokonale odkrytým severním obzorem a daleko od měst,“ radí fotograf a popularizátor astronomie Petr Horálek z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě.

Zároveň ale upozornil, že předpověď polární záře je obtížná a její viditelnost nelze stoprocentně garantovat.

Proč může kosmické počasí zapříčinit výpadky navigací? Na výzkumu se podílel i český fyzik

Věda a školy

Rovněž Pavel Suchan, tiskový tajemník Astronomického ústavu AV ČR, zdůraznil, že polární záře jsou nevyzpytatelné a situace se může velmi rychle měnit. Doporučuje proto sledovat webové stránky SpaceWeatheLive, kde by se tzv. Kp index měl dostat minimálně na hodnotu sedm, optimálně však osm, což by byla pro Česko ideální hodnota.

„Případným zájemcům o pozorování doporučujeme tmavé oblasti bez světelného znečištění s otevřeným obzorem na sever, ideálně někde na horách. Je dobré si do batohu kromě horkého čaje a deky zabalit i fotoaparát, který umožňuje pořizovat delší expozice, a pochopitelně i nějaký stativ,“ shrnul Suchan.

Ověřit si v mobilu

Ředitel organizace Planetum zaštiťující pražské planetárium a hvězdárny Jakub Rozehnal pak připomněl, že v Česku se polární záře ukazuje jako slabě červená záře, někdy může být i do zelena.

„Zda jde opravdu o polární záři, to se dá velmi jednoduše ověřit na mobilním telefonu. Pokud si ji vyfotíte, mobil vám ukáže barvu daleko lépe, než je viditelná pouhým okem, někdy bývají na fotce vidět i takzvané barevné sloupy, což také dokazuje, že jde o polární záři,“ popsal.

Působivé záběry zachycují konjunkci jasných planet s Měsícem

Věda a školy

Polární záře patří mezi nejkrásnější přírodní úkazy na obloze. Zatímco v polárních oblastech jsou celkem běžné, v nižších zeměpisných šířkách je jejich výskyt vzácný.

V tuzemsku to může být zhruba v rozmezí dvou až tří let. V severských zemích jsou viditelné po celé obloze, ale v ČR jsou nevysoko nad severním obzorem, takže si je nezkušený pozorovatel může podle Rozehnala splést se září nějakého vzdáleného města.

V únoru se „odlomil kus Slunce“? Astronomy to pobavilo

Věda a školy

Výběr článků

Načítám