Hlavní obsah

V únoru se „odlomil kus Slunce“? Astronomy to pobavilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V první polovině února zaplavily světový internet „bombastické titulky“ upozorňující na to, že se údajně odlomil kousek Slunce, že tam řádí děsivý vír, či dokonce, že se naše hvězda tak trochu rozbila… Pořízenými záběry daného úkazu navíc prý astronomy „ohromil a zmátl“ kosmický dalekohled Jamese Webba (JWST). V podstatě nic z toho není pravda.

Sluneční protuberance ze začátku únoraVideo: AP

 
Článek

Žádná část Slunce se „neodštípla“ a JWST nikdy nesměřuje ke Slunci, a tudíž ani astronomové nemohou být zmatení, upozornil již nedávno magazín Forbes.

Přesto se však muselo na Slunci něco odehrát, co nakonec vedlo až k zavádějícím článkům různých médií.

Počátečním zdrojem mnoha takových zpráv byl tweet ze 2. února od americké fyzičky Tamithy Skovové, která se zabývá předpověďmi kosmického počasí.

V Česku byla vidět polární záře

Počasí

„Pojďme si povídat o polárním vortexu (víru)! Materiál ze severní protuberance se právě odtrhl od hlavního vlákna a nyní cirkuluje v masivním polárním víru kolem severního pólu naší hvězdy,“ napsala.

Doprovázely to záběry Slunce zachycené družicí amerického vesmírného úřadu NASA jménem Solar Dynamics Observatory. Na Slunci byla spatřena normální tzv. protuberance, doplněná nicméně čímsi neobvyklým.

Protuberance je velký jasný oblak chladného plazmatu vybíhající z povrchu Slunce, obvykle má podobu smyček. Protuberance začínají na povrchu ve fotosféře a vybíhají do koróny. Zatímco koróna obsahuje velmi horké plazma, protuberance se svým složením blíží chromosféře, tj. obsahuje mnohem chladnější plazma.
Protuberance mohou existovat i mnoho dní (klidná protuberance), jiné zaniknou již po několika hodinách (aktivní). Pokud protuberance rychle dosáhne velké výšky, nazývá se eruptivní. Někdy se může zcela odpoutat od Slunce a změnit se tak na výron koronální hmoty.

Co se stalo 2. února? Od naší hvězdy se oddělila protuberance (či se „odtrhla“, jak to Skovová – podle Forbesu „bohužel“ – popsala) a poté se otočila nad severním pólem Slunce. Ovšem žádná část Slunce jako takového se „neodtrhla“ ani „neodlomila“. Protuberance jsou každodenní jevy, avšak právě skutečnost, že vlákno poté kroužilo kolem polární oblasti Slunce, činí z toho vzácnou událost.

Pro Novinky to okomentoval tiskový tajemník Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan. „Odborníci jsou často postaveni do situace, že se diví a usmívají nad některými novinovými titulky,“ poznamenal s tím, že „kus odlomeného Slunce“ patřil k těm úsměvnějším.

„Protože ze Slunce odchází hmota prakticky neustále v podobě tzv. slunečního větru a ve zvýšené míře po erupcích a tzv. výronech koronální hmoty,“ vysvětlil.

Proč může kosmické počasí zapříčinit výpadky navigací? Na výzkumu se podílel i český fyzik

Věda a školy

Sluneční fyzik Scott McIntosh, zástupce ředitele Národního centra pro výzkum atmosféry v Boulderu v americkém státě Colorado, řekl portálu Space.com, že k takové aktivitě vedoucí k dané události, která se táhne až k solárním polárním oblastem, dochází na stejném 55. stupni sluneční šířky každých 11 let.

Jev zmíněný Skovovou kolem polárních oblastí naší hvězdy McIntosh popisuje jako „živý plot ve sluneční plazmě“. Vědci tvrdí, že to má něco společného s obrácením magnetického pole Slunce, ke kterému dochází jednou za každý sluneční cyklus.

Odhalí to nová sonda?

Suchan dále připomněl, že o naší nejbližší hvězdě toho zdánlivě sice víme mnoho, ale ve skutečnosti stále ještě příliš málo.

„To absolutně platí o oblastech slunečních pólů, kam ze Země nevidíme. Proto se sluneční fyzikové tak moc těší na pozorování z evropské sondy Solar Orbiter, která nám takový pohled poprvé v historii umožní (v roce 2025 – pozn. red.). Skvělé je, že na této misi se významným způsobem podílí také Česká republika,“ pokračoval.

Sonda Solar Orbiter se rekordně přibližuje ke Slunci. Poslala detailní snímky

Věda a školy

Zapojení Webbova teleskopu do tohoto příběhu „rozpůleného Slunce“ už Suchan poznačil za „velekachnu“, která nemá s realitou nic společného.

„JWST není určen k pozorování Slunce, naopak má rozsáhlý a velmi složitý krycí štít, který ho od zahřívání Sluncem chrání. Pro pozorování v infračerveném oboru spektra musí být teplota Webbova dalekohledu udržována pod 50 K (−223,2 °C). Pětivrstvá sluneční clona, jejíž každá vrstva je tenká jako lidský vlas, má rozměry 14 × 21 metrů,“ upřesnil pro Novinky na závěr.

Za záběry výše tedy stojí Solar Dynamics Observatory.

  • Solar Dynamics Observatory je umělá družice NASA, která má za úkol zkoumat vlivy Slunce na planetu Zemi a okolní vesmír. Tuto sluneční observatoř vynesla do vesmíru raketa Atlas V vypuštěná 11. února 2010 z floridského mysu Canaveral.

Šok pro astronomy. Teleskop Jamese Webba odhalil galaxie, které neměly existovat

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám