Hlavní obsah

Těžká raketa dopravila do vesmíru americkou tajnou vojenskou družici

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký podnik United Launch Alliance (ULA) úspěšně vypustil raketu Delta IV Heavy, největší a nejvýkonnější kolos z raketové rodiny Delta IV. Nosič dopravil do kosmu zařízení v rámci mise NROL-44. Raketa vzlétla v pátek ve 2:09 SEČ ze Startovacího komplexu 37 na floridské základně Cape Canaveral Air Force Station, informovala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z Cape Canaveral úspěšně odstartovala masivní raketa Delta IV HeavyVideo: AP

 
Článek

Pod názvem NROL-44 se skrývá geostacionární satelit na tzv. signálové zpravodajství (SIGINT), vlastněný americkým vládním úřadem, konkrétně Národním úřadem pro průzkum (National Reconnaissance Office – NRO).

Start mise NROL-44 s užitečným zařízením byl původně naplánován na 26. srpna, ale byl vícekrát zpožděn kvůli různým problémům, mj. potížím s hardwarem. Jde nyní navíc o první cestu nosiče Delta IV Heavy od ledna 2019.

SIGINT (Signals Intelligence) je výraz používaný speciálními bezpečnostními složkami státu jako rozvědka či kontrarozvědka (zpravodajská služba) a slouží k označení informací získaných pomocí těchto zdrojů: radarový provoz, datová komunikace, internet, odposlechy telefonních hovorů, snímání vyzařování monitoru na dálku apod. Dálkový odposlech SIGINT patří mezi technicky nejvyspělejší metody špionáže.
Signálové zpravodajství patří i ke zpravodajským disciplínám Vojenského zpravodajství při Ministerstvu obrany ČR – tuzemské Vojenské zpravodajství k tomu na svém webu píše: SIGINT zpracovává data a informace získané z elektromagnetického spektra vyzařovaného komunikačními a nekomunikačními elektronickými prostředky.

Raketa pomalu končí

Jelikož rakety Delta IV Heavy, vysoké 70 metrů a vážící zhruba 733 tun, využívají jako palivo kapalný vodík, jejich vzlety jsou na pohled atraktivní – vypadá to, jako kdyby raketa vzplála.

Raketa SpaceX při přistání explodovala

Věda a školy

Než stroj „odejde do důchodu”, plánují se s tímto typem ještě čtyři další starty. Bude nakonec vyřazen z provozu a uvolní tím – společně s rovněž dosluhující Atlas V – místo nové raketě od ULA jménem Vulcan Centaur.

Čína vyslala na orbitu první 6G satelit na světě

Věda a školy

United Launch Alliance neboli ULA je společný podnik společností Boeing a Lockheed Martin. Podnik provozuje nosné rakety Atlas V a právě Delta IV.

Američané posílají do kosmu speciální raketoplán

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám