Hlavní obsah

Američané posílají do kosmu speciální raketoplán

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vesmírné síly Spojených států amerických vyslali na nosné raketě Atlas V do kosmu experimentální bezpilotní raketoplán X-37B. Ten je uložen v kapsli, kterou raketa vynesla do kosmu. Ke startu rakety mělo dojít v sobotu, kvůli počasí byl odložen na neděli.

Záznam: Start kosmického raketoplánu X-37B Video: Reuters

 
Článek

V pátek hlásil web SpaceFlight Now jen 40procentní šanci na dobré povětrnostní podmínky pro start rakety s kosmickým raketoplánem z floridského Mysu Canaveral. Po prvním sobotním odsunu startu o několik hodin byl kvůli nepřízni počasí nakonec odložen na neděli. V odpoledních hodinách SEČ se nakonec start povedl.

Záznam: Neúspěšný sobotní pokus o start kosmického raketoplánu X-37BVideo: Reuters

Američané mají k dispozici zatím dva tyto raketoplány, podle agentury Reuters činí rozpětí jejich křídel 4,6 metru, délka je 8,8 metru.

Zkoumání účinků radiace a přeměna solární energie

Nákladní prostor raketoplánu X-37B je velký přibližně jako osobní automobil. Kosmické plavidlo ve vesmíru umístí malý satelit FalconSat 8 vyvinutý americkým letectvem.

USA vyšlou do vesmíru kosmický raketoplán X-37BVideo: Novinky/Reuters

Modul bude dále provádět experimenty včetně studie účinků radiace na různé materiály i semena. Navíc provede pokus přeměny sluneční energie na mikrovlnnou, která by pak mohla být přenesena na Zemi.

Foto: United Launch Alliance

Raketa Atlas V odpočívající před sobotním startem s raketoplánem X-37B

Sama Atlas V je dvoustupňovým raketovým nosičem, který vyrábí United Launch Alliance (ULA), což je společný podnik firem Boeing a Lockheed Martin.

Posádka nové lodi Crew Dragon stále neví, kolik času na ISS stráví

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám