Hlavní obsah

Vesmírný rekord. Firma SpaceX využila již posedmé stejný stupeň Falconu

Mys Canaveral (USA)

Americká soukromá společnost SpaceX ve středu 25. listopadu úspěšně dopravila na oběžnou dráhu kolem Země už šestnáctou sérii zhruba 60 satelitů sítě Starlink, která má v budoucnu umožnit připojení k internetu kdekoli na Zemi. Firma miliardáře a podnikatele Elona Muska využila první stupeň své rakety Falcon 9, který na oběžnou dráhu vynesl náklad rekordně již posedmé.

Foto: Twitter SpaceX

Raketa Falcon 9 dopravila na orbitu další várku družic Starlink.

Článek

Dvoustupňový Falcon 9 odstartoval z vesmírného střediska na floridském Mysu Canaveral.

Start rakety se satelity

Jakmile splnil svůj úkol vynesením nákladu do stanovené výšky, přistál první stupeň rakety hladce na plující plošině společnosti SpaceX v Atlantském oceánu, která se jmenuje Of Course I Still Love You (česky „Samozřejmě, že tě stále miluji”).

Dosednutí na autonomní přistávací plošině v Atlantiku

V budoucnu až desítky tisíc družic?

Aktuálně kolem Země už krouží 955 družic Starlink. Hlavním cílem tohoto projektu je poskytnout dostupnější vysokorychlostní přístup k internetu po celém světě, zejména ve venkovských a odlehlých oblastech.

Kolem Země krouží další sada Muskových internetových družic

Věda a školy

SpaceX původně počítala s počtem 1440 satelitů, ale již získala souhlas pro celkových 12 000 aparátů. Výhledově dokonce uvažuje o pozdějším rozšíření sítě využívající až 30 000 družic.

Astronomům se nicméně nezamlouvá, že bude takové množství Starlinků potenciálně „překážet” při pozorování oblohy.

Další dílčí rekordy

Aktuální let byl každopádně pro SpaceX významný v několika ohledech. Předně šlo o úspěch v úsilí společnosti snížit náklady na lety do vesmíru opakovaným využíváním stejného zařízení. První stupeň Falconu 9 nyní dokázal letět do vesmíru posedmé.

Musk však podle serveru SpaceFlight Now věří, že nejnovější verze rakety by to mohla bez zásadních úprav dokázat desetkrát a při pravidelných opravách možná až stokrát.

Starlinky se od raketového nosiče zdárně oddělily.

Portál Space.com navíc poznamenal, že ve středu šlo celkově o 67. let opakovaně využitých prvních stupňů raket Falcon 9. Zároveň to byl celkově jubilejní stý start těchto vesmírných nosičů.

Soukromá vesmírná loď přivezla k ISS čtyři astronauty

Věda a školy

Kromě toho tato poslední událost pro společnost SpaceX znamená již rekordní 23. vypuštění vlastní rakety během jednoho roku. Předešlý rekord, zaznamenaný v loňském roce, byl 21 startů.

Země už jim nestačí. Technologičtí giganti svádí boj o vesmír

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám