Hlavní obsah

Společnost Sotio získá jihokorejskou technologii na vývoj protinádorových přípravků

Biotechnologická společnost Sotio vlastněná skupinou PPF získala licenci na využití technologie jihokorejské firmy LegoChem Biosciences (LCB) pro vývoj až pěti nových protinádorových přípravků na bázi ADC (antibody-drug conjugate, tj. konjugát protilátky a léku). Má jít o přípravky zaměřené proti konkrétním nádorovým antigenům. Celková cena za licenční práva může činit přes miliardu dolarů.

Foto: Sotio

Ilustrační snímek z laboratoře

Článek

ADC neboli konjugované protilátky jsou nosiče cytostatik (např. chemoterapie) se schopností cíleně vybrat nádorovou buňku, navázat se na její povrch a po průniku do ní uvolnit účinné léčivo, a to bez poškození zdravých buněk.

„Ve společnosti Sotio již několik let vyvíjíme inovativní přípravky ADC a na konci letošního roku plánujeme podat žádost o schválení první klinické studie pro náš hlavní program SOT102. Díky licenční smlouvě s LegoChem můžeme rozšířit portfolio protinádorových přípravků o další programy, které se zaměří na různé typy nádorů,” nechal se slyšet generální ředitel firmy Radek Špíšek.

Věří, že díky využití ADC platformy od společnosti LCB budou schopni přinést v budoucnu pacientům moderní a účinné léky.

Kellnerova firma plánuje podat přípravek proti rakovině prvním pacientům

Věda a školy

Cena za licenční práva k platformě ADC od společnosti LCB může činit více než miliardu dolarů (až 22,9 miliardy korun). Částka splatná v blízké době dosáhne kolem 29 milionů dolarů (zhruba 645 milionů Kč). Sotio bude podle svého vyjádření odpovídat za výzkum, vývoj, výrobu a uvedení licencovaných přípravků ADC na trh.

Dohoda umožňuje společnosti kombinovat vlastní vyvíjené protilátky s platformou ADC od společnosti LCB s cílem vyvinout nové přípravky zaměřené na léčbu nádorů. Součástí smlouvy je přístup k patentované technologii ConjuAll™.

Foto: Sotio

Vizualizace přípravků ADC

„Tato spolupráce je dalším příkladem, jak mohou přednosti naší ADC platformy přispět ke zvýšení tržního potenciálu u našich partnerů. Sotio je pro nás ideálním partnerem díky svým zkušenostem a strategickému působení v oblasti vývoje přípravků ADC,“ poznamenal k tomu generální ředitel a prezident LCB Kim Yong-zu.

Další boje proti rakovině

Představeny byly nedávno i průběžné výsledky klinické studie protinádorového přípravku SOT101, který má podle zástupců firmy Sotio slibné výsledky u pacientů s pokročilými pevnými nádory. U většiny pacientů, kterým byl přípravek SOT101 (SO-C101) podáván v kombinační části klinické studie, byl zaznamenán klinický přínos terapie.

Nadějný lék pro boj s rakovinou. Britští lékaři uzdravili dosud nevyléčitelně nemocného

Věda a školy

Co se týká úspěchů jiných pracovišť, např. odborníci z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (1. LF UK) a Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze hlásí možný přelom v léčbě metastazujícího melanomu.

Poté, co u pacienta vyčerpali všechny možnosti, se rozhodli paliativně využít lokální kryoterapii - zmrazit část melanomu na jeho zádech. A s podporou léků se pacient z rakoviny zcela uzdravil.

Na nádor už nic nezabíralo, tak ho čeští lékaři zmrazili. Pacienta tím zcela vyléčili

Věda a školy

Zatím však podle těchto lékařů nikdo neví, jaké by mělo být načasování aplikace imunoterapeutického léku před tzv. kryoterapií. Lékaři tak považují za štěstí, že se jim to v případě tohoto pacienta podařilo. Zmapovaný případ sice naznačuje možnosti léčby, nicméně experti jsou ve svých výhledech opatrní.

Rakovina děložního čípku by se mohla stát minulostí, očkování pomáhá

Zahraniční

Když se podíváme do zahraničí, jako historický úspěch označují vědci zjištění, že vakcína proti lidským papilomavirům - neboli HPV - snížila počet případů rakoviny děložního čípku o téměř 90 procent.

Studie zkoumala dopady očkování, které lékaři v Anglii začali dívkám nabízet v roce 2008. Vyhráno ale ještě není: otázkou zůstává, jak dlouho ochrana poskytnutá vakcínou vydrží a zda je třeba ji v průběhu života posílit podpůrnou dávkou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám