Hlavní obsah

Nadějný lék pro boj s rakovinou. Britští lékaři uzdravili dosud nevyléčitelně nemocného

Londýn

Londýnský Institut pro výzkum rakoviny přišel s novou imunoterapeutickou léčbou, která může zachránit i dosud nevyléčitelně nemocné. Uvedl to na základě své studie na pacientech s rakovinou hlavy a krku. Jednoho z nich se podařilo zcela zbavit nádorů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studie se zúčastnilo tisíc pacientů, kterým lékaři institutu podali kombinaci několika imunoterapeutických léků. Spustili tím reakci imunitního systému, jenž zaútočil na rakovinotvorné buňky.

To způsobilo zmenšení nádorů, a v některých případech dokonce jejich zmizení.

Imunitní buňky jako dvojití agenti. Nejprve proti nádoru mozku bojují, pak ale přeběhnou

Věda a školy

Kombinace léků Nivolumab a Ipilimumab prodloužila v průměru pacientům život o tři měsíce. Jeden 77letý účastník byl ale například vyléčen úplně. „Jeho nádor zcela zmizel po několika týdnech léčby,“ uvedl institut.

Standardně se přitom tito pacienti léčí agresivním „koktejlem“ dvou chemoterapeutických léků a cílené léčby. Ta vede k vedlejším účinkům jako nevolnost, ztráta chuti k jídlu, bolest či problémy s dýcháním.

„Jsou to slibné výsledky. Můžeme díky nim lépe vybrat pacienty, kteří budou co nejvíce profitovat z této imunoterapeutické léčby,“ řekl výkonný šéf londýnského Institutu pro výzkum rakoviny Kristian Helin.

Nový postup významně zkrátí léčbu rakoviny prostaty

Zdraví

Nová léčba je speciálně navržena pro pacienty s relapsem nebo metastází rakoviny hlavy a krku.

A také pro ty, kteří mají takový „imunitní marker“ (proteiny, které určují schopnost těla odolávat škodlivým činitelům jako bakterie či jiné cizí látky – pozn. red.), jenž naznačuje, že by měli z tohoto typu imunoterapie prospěch.

Závěry studie představili zástupci institutu na virtuálním kongresu Evropské společnosti pro lékařskou onkologii.

Reklama

Výběr článků

Načítám