Hlavní obsah

Rakovina děložního čípku by se mohla stát minulostí, očkování pomáhá

– Londýn

Jako historický úspěch označují vědci zjištění, že vakcína proti lidským papilomavirům – neboli HPV – snížila počet případů rakoviny děložního čípku o téměř 90 procent. Studie publikovaná v časopise Lancet zkoumala dopady očkování, které lékaři v Anglii začali dívkám nabízet v roce 2008. V Česku se začalo ještě o dva roky dříve.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Z dívek, jejichž zdravotní stav výzkumníci sledovali, jsou nyní ženy-dvacátnice. Studie prokázala snížení výskytu předrakovinných změn a 87procentní snížení výskytu rakoviny děložního čípku.

„Účinek je obrovský,” okomentoval výsledky profesor Peter Sasieni, jeden z vědců z londýnské univerzity King's College, která studii vypracovala.

Dívky ve Spojeném království se mohou proti HPV nechat naočkovat mezi 11 a 13 rokem, záleží na tom, kde žijí.

Od roku 2019 mají k vakcíně přístup i chlapci. HPV je v současnosti nejčastější sexuálně přenosná infekce. Způsobuje mnoho druhů rakoviny dutiny ústní, hrdla a řitního otvoru.

Vakcína zachránila tisíce lidí

V případě očkování u starších dospívajících tak výrazné účinky nebyly. Důvodem je skutečnost, že nejideálnější je, aby byl člověk očkován předtím, než začne být sexuálně aktivní. Udává se účinnost kolem 90 procent.

Tři důležité věci, které by ženy nad 45 let neměly podceňovat

Zdraví

Studie odhaduje, že program očkování proti HPV celkově zabránil přibližně 450 případů rakoviny a 17 200 případů prekancerózy.

Nutno ale podotknout, že naočkovaní jsou stále ještě mladí na to, aby se u nich objevila rakovina, takže lze v budoucnu očekávat, že tato čísla dále porostou.

„Jsme skutečně na cestě k tomu, aby se rakovina děložního čípku stala minulostí,” reagovala Samantha Dixon, ředitelka charity pomáhající ženám s prevencí a léčbou rakoviny.

Zdravotní pojišťovny budou od nového roku platit onkologickým pacientkám zamražení vajíček

Zdraví

Navzdory těmto pozitivním prohlášením ještě vyhráno není. Otázkou zůstává, jak dlouho přesně ochrana poskytnutá vakcínou vydrží a zda je potřeba ji v průběhu života posílit podpůrnou dávkou.

Díky skvělým výsledkům by ale v gynekologové v Británii mohly provádět screening pro prevenci rakoviny pouze u neočkovaných žen. V současnosti platí doporučení chodit na cytologický stěr jednou za tři až pět let.

Reklama

Výběr článků

Načítám