Hlavní obsah

Na nádor už nic nezabíralo, tak ho čeští lékaři zmrazili. Pacienta tím zcela vyléčili

Odborníci z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (1. LF UK) a Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze hlásí přelom v léčbě metastazujícího melanomu. Poté, co u pacienta vyčerpali všechny možnosti, se rozhodli paliativně využít lokální kryoterapii - zmrazit část melanomu na jeho zádech. S podporou léků se pacient z rakoviny zcela uzdravil.

Foto: 1. LF UK

Ondřej Kodet z Dermatovenerologické kliniky 1. LF UK a VFN

Článek

„Našeho pacienta jsme nejprve léčili standardními postupy, jako je např. radioterapie. Dostal také jeden z prvních léků z oblasti onkologické imunoterapie, tzv. checkpoint inhibitor ipilimumab, který pomáhá odblokovat imunitu, aby na nádorové buňky sama zaútočila. Navzdory této léčbě došlo u pacienta k obrovské progresi nádoru, k metastatickému postižení na zádech, v játrech a podpažních uzlinách,“ přiblížil Ondřej Kodet z Dermatovenerologické kliniky 1. LF UK a VFN.

Studie: Vakcína proti covidu funguje i u lidí s rakovinou, i když trochu hůř

Koronavirus

Lékaři přiznávají, že v tu chvíli už neměli pacientovi co nabídnout. Aby mu alespoň ulevili, rozhodli se část jeho bolestivého postižení na zádech seříznout a spodek nádoru zmrazit tekutým dusíkem o teplotě -196 stupňů Celsia.

Melanom (zhoubný melanom, též maligní melanom) je zhoubný nádor melanocytů, který se vyskytuje převážně na kůži, ale i ve střevu a v oku. Jde o jeden z méně běžných typů rakoviny kůže, ale je příčinou největšího počtu úmrtí na tato nádorová onemocnění.
Paliativní péče je komplexní, aktivní a na kvalitu života orientovaná péče poskytovaná pacientovi, který trpí nevyléčitelnou chorobou v pokročilém či terminálním stadiu. Cílem paliativní péče je zmírnit bolest a další tělesná a duševní strádání, zachovat pacientovu důstojnost a poskytnout podporu blízkým.
Kryoterapie je metoda, při níž je organismus krátkodobě vystaven extrémně nízkým teplotám. Kryoterapie může být aplikována lokálně nebo celkově.

Samotná kryoterapie se podle Kodetova kolegy Lukáše Laciny běžně používá u širokého spektra benigních kožních nádorů i prekanceróz a některých zhoubných kožních nádorů.

„U maligního melanomu je kryochirurgický zákrok pokusem pacientovi ulevit od obtíží v rámci paliativní léčby. Po kryoterapii lze očekávat zmenšení nádorové masy, ale není běžné, že by byla navozena celková odpověď i mimo místo působení nízké teploty,“ vysvětlil Lacina.

Nadějný lék pro boj s rakovinou. Britští lékaři uzdravili dosud nevyléčitelně nemocného

Věda a školy

Lékaři proto byli překvapeni, když po měsíci od zmrazení nádoru většina jeho neošetřených částí na pacientových zádech začala „sama“ mizet. Terapii pak ještě jednou zopakovali a na další kontrole po dvou měsících zjistili, že u pacienta vymizely metastázy v játrech i podpažních uzlinách.

Dostavil se tzv. abskopální efekt, při kterém po lokální terapii ustupují nádorové léze i v dalších orgánech vlivem probuzené systémové imunitní reakce.

První doložení speciálního efektu po kryoterapii

„Abskopální efekt je v léčbě nádorového onemocnění zaznamenáván poměrně vzácně a jeho mechanismus není zcela objasněn. Předpokládá se, že v důsledku rozpadu velkého množství nádorových buněk se uvolňují nádorové neoantigeny, které dokážou stimulovat imunitní systém. Ten pak napadne nádorové buňky i v původně nezacílených místech léčby,“ poznamenal Kodet.

Speciální polštář může změnit postupy v léčbě poranění hlavy, hlásí lékařská fakulta

Věda a školy

Tuzemští odborníci doplňují, že zatímco u radioterapie je tento jev již zdokumentován, ve spojení s kryoterapií jde o první doklad tohoto mechanismu v klinické praxi.

Systémová reakce se podle pražské lékařské fakulty dostavila zřejmě díky kombinaci léků a zmrazování nádoru.

Melanom je nejagresivnějším typem rakoviny, nepodceňujte kontrolu pigmentových znamének

Zdraví

„Bohužel u celé řady pacientů imunitní systém nedokáže rozpoznat nádor jako cizorodou tkáň, imunita je zablokována a nereaguje. Proto podáváme imunoterapeutické léky, v tomto případě ipilimumab, s cílem regulační mechanismy vyrušit a imunitu probudit. U tohoto pacienta se ale kýžený systémový efekt dostavil až ve spojení s kryoterapií,“ upřesnil Kodet.

Případ naznačuje možnosti, lékaři jsou opatrní

Zatím podle lékařů nikdo neví, jaké by mělo být načasování aplikace imunoterapeutického léku před kryoterapií. „Checkpoint inhibitor“ přitom musí být nasazen v optimálním předstihu. Lékaři tak považují za štěstí, že se jim to v případě tohoto pacienta podařilo. Zmapovaný případ sice naznačuje možnosti léčby, nicméně experti jsou ve svých výhledech opatrní.

Imunitní buňky jako dvojití agenti. Nejprve proti nádoru mozku bojují, pak ale přeběhnou

Věda a školy

„Naneštěstí v současnosti nejsou známy parametry, tzv. biomarkery, podle kterých by se dalo dopředu odhadnout, kdo z pacientů takto příznivě na kryoterapii kombinovanou se systémovou onkologickou imunoterapií odpoví. Bylo by jistě příliš optimistické takový efekt očekávat u všech pacientů, ale u některých by benefit mohl být velký,“ konstatoval Lacina s tím, že každý nádor je v určitém ohledu unikátní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám