Hlavní obsah

Sonda New Horizons poslala snímky z rekordní vzdálenosti šesti miliard kilometrů

Washington

Americká sonda New Horizons, která před třemi lety proletěla v těsné blízkosti trpasličí planety Pluto, nyní řídicímu středisku zaslala fotografie pořízené z rekordní vzdálenosti od Země – 6,12 miliardy kilometrů. Pochlubil se tím americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA), kterému sonda patří.

Foto: NASA/JHUAPL/SwRI

Prosincový snímek hvězdokupy Studna přání, který poprvé překonal 27 let trvající rekord sondy Voyager 1, v podobě pořízení nejvzdálenější fotografie, jakou kdy nějaká kosmická loď pořídila.

Článek

New Horizons překonala dosavadní rekord vytvořený jiným aparátem NASA, sondou Voyager 1. Ta v roce 1990 poslala snímek Země ze vzdálenosti 6,06 miliardy kilometrů, který vešel ve známost pod názvem Pale Blue Dot (Bleděmodrá tečka).

Sonda k tomu dle informací americké vesmírné agentury použila nový detektor dlouhého dosahu s názvem LORRI (Long Range Reconnaissance Imager).

Několik překonání rekordu

Rekordní snímek, který zachycuje hvězdokupu NGC 3532 (známou i jako Wishing Well Cluster, tedy Studna přání), pořídila New Horizons již v prosinci. Jde o jasnou hvězdokupu v jižním souhvězdí Lodního kýlu, vzdálenou zhruba 1600 světelných let.

Hvězdokupa je seskupení hvězd, které pohromadě udržuje gravitace. Dělí se na dva základní typy: otevřené a kulové. Hvězdokupa Studna přání patří mezi ty otevřené.

Poté svůj rekord sonda opět překonala dalšími záběry, na kterých jsou dva objekty z Kupierova pásu. To je oblast rozprostírající se od oběžné dráhy Neptunu (asi 30 astronomických jednotek) až do vzdálenosti přibližně 55 astronomických jednotek od Slunce.

Foto: NASA/JHUAPL/SwRI

Detektor LORRI zachytil několik objektů Kuiperova pásu včetně trpasličích planet z několika možných úhlů. Tyto dobarvené snímky jsou prozatím těmi, které byly pořízeny z té největší vzdálenosti od Země.

Astronomická jednotka je jednotka vzdálenosti používaná v astronomii. Původně byla definovaná jako střední vzdálenost Země od Slunce, nyní je její délka stanovena zhruba na 150 miliónů kilometrů, přesně 149 597 870,7 kilometru.

Na počátku února Novinky informovaly i o jiném zveřejnění zajímavých záběrů, a to těch nejnovějších a dosud nevídaných z planety Mars. Panoramatický záběr složený z 16 snímků ukazuje, že Zemi nejbližší planeta není zase tak úplně rudá, jak se jí říká. Může to naznačovat, že dříve měla atmosféru, oceány – a možná i život. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám