Hlavní obsah

Slovenka si vyzkouší simulovaný život na Marsu

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská astrobioložka Michaela Musilová (28) si na Havaji vyzkouší osmiměsíční simulovaný pobyt na Marsu. NASA chce otestovat výdrž lidského těla v podmínkách dlouhodobé vesmírné mise.

Foto: archív Michaely Musilové

Michaela Musilová si vyzkouší simulovaný pobyt na rudé planetě již potřetí.

Článek

Americká vesmírná agentura NASA vybrala pět lidí, kteří budou testovat především psychickou odolnost v podmínkách dlouhodobé mise.

„Výzkum vede NASA, takže hodně věcí je utajovaných. Opravdu netuším, co mě čeká,“ připustila Musilová, která se zúčastní už třetí podobné mise. První trvala tři týdny, druhá čtyři měsíce. [celá zpráva]

Nyní však stráví na Havaji osm měsíců. Vyrazit má příští týden.

Aktivní sopka na Havaji

Simulovaný vesmírní pobyt proběhne na aktivní havajské sopce Maune Loa v nadmořské výši 2500 metrů, protože jsou tam podobné podmínky jako v mnoha částech Marsu. Pětičlenná posádka bude žít na rozloze jedenácti metrů čtverečních.

„V tomto malém prostoru budeme pracovat, vařit, cvičit i spát. Budeme mít připravený program od rána do večera, jako astronauté na vesmírné stanici,“ řekla Musilová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kamarádi mi říkají, že jsem taky takový extremofil, jelikož miluji extrémní podmínky, souhlasí s názory známých mladá Slovenka.

Většinu času stráví v nafukovacím domě. Mimo něj budou vycházet jen v třicetikilogramových skafandrech. Kromě Slovenky se testu zúčastní dvě Australanky, Korejec a Brit.

„Na každého člena posádky připadá jen osm minut sprchy týdně. Proto jsem raději obětovala polovinu svých vlasů,“ přiznala.

Vesmírné agentury odhadují, že první člověk by mohl stanout na rudé planetě v letech 2030 až 2035.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám