Hlavní obsah

Satelitní záběry detailně ukazují rozlomení kanadského šelfového ledovce

Novinky,

Americká společnost Planet Labs, která provozuje satelity na snímkování Země, zveřejnila nové snímky rozpadu posledního nedávno ještě nedotčeného kanadského šelfového ledovce. Na nové obrázky před samotným vytvořením praskliny a pak po odlomení upozornila stanice BBC.

Foto: Twitter Planet Labs

Rozpad Milneova šelfového ledovce v kanadské Arktidě

Článek

Čtyři tisíce let starý Milneův šelfový ledovec se nachází na severním okraji Ellesmerova ostrova (s rozlohou 196 235 km² je třetím největším ostrovem Kanady a desátým největším na světě), který je součástí řídce osídleného kanadského arktického teritoria Nunavut.

Po rozpadu, ke kterému došlo během pouhých dvou dnů (30. a 31. července) se ledovec o původní ploše 187 kilometrů čtverečních zmenšil o zhruba 80 km², ztratil tedy přibližně 43 procent své rozlohy.

Kanadský šelfový ledovec se rozpadl

Amerika

Snímky kalifornské společnosti Planet Labs pocházejí z jejích satelitů na sledování zemského povrchu jménem Dove, pořízeny byly 26. července („před“) a 31. července („po“).

Kolem 3. srpna se nový plovoucí blok o rozloze asi 80 km² roztrhl na dvě hlavní části a oba segmenty pak putovaly dále do Severního ledového oceánu.

„Jedná se o obrovské kusy ledu, které svou velikostí dosahují rozlohy celých měst,” prohlásil glaciolog Luke Copland z univerzity v kanadské Ottawě, který společně s dalšími vědci Milneův šelfový ledovec zkoumal.

Šelfový ledovec je silná plovoucí ledová plošina, která se vyskytuje v místech, kde ledovce nebo další toky ledu z ledového příkrovu tečou dolů k pobřeží a na povrch oceánu. Šelfové ledovce jsou jen v Antarktidě, Grónsku, Kanadě a v ruské Arktidě.

V posledních 30 letech se oblast Arktidy otepluje dvakrát rychleji než zbytek světa. Mořského ledu bylo v polární oblasti letos v červenci nejméně za posledních 40 let. Kanadská část Arktidy zaznamenala letos teploty o pět stupňů vyšší, než je průměr za posledních 30 let.

Globální oteplování v akci. Ve Švýcarsku se utrhl kus ledovce

Věda a školy

Kolaps šelfového ledovce na Ellesmerově ostrově zároveň znamenal, že severní polokoule přišla o své poslední tzv. epišelfové jezero. Tato jezera vznikají, když šelfový ledovec obklopí část pobřeží, kterou tak uzavře a vytvoří prostor pro zachycení sladké vody z okolních ledovců. Svojí spodní částí jsou sladkovodní epišelfová jezera propojena s mořem. Sladká voda, která je lehčí než mořská, se drží při povrchu.

Obří masa ledu skoro zmizela

Na začátku 20. století byl Ellesmerův ostrov ohraničen masou ledu o rozloze 8600 km². Na přelomu tisíciletí už však byla ledová plocha „scvrklá“ na 1050 km² – tak velké množství roztálo či uplavalo, připomíná BBC.

Další „události rozpadu“ v letech 2003, 2005, 2008, 2011, 2012 a letos způsobily, že plocha dané ledové hranice ostrova je v současné době méně než 500 km², na kusech ledu jsou též často vidět „jezera“, tekutá voda přispívá k jejich ztenčení. Sám Milneův šelfový ledovec aktuálně měří jen 106 km².

To vše se děje z důvodu globálních změn klimatu.

Z nedávného zkoumání amerického Národního úřadu pro oceány a ovzduší (NOAA) a Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) navíc vyplynulo, že první polovina letošního roku je druhá nejteplejší za 141 let záznamů měření.

Průměrná letošní teplota v období od ledna do června je o 1,07 °C nad průměrem 20. století v daném období (13,5 stupně). A jen o 0,05 °C „chladnější“ než v roce 2016.

Letošní rok bude zřejmě rekordně teplý, hlásí NOAA

Věda a školy

Že se rok 2020 pravděpodobně zařadí mezi pět nejteplejších roků v dějinách měření a že se skoro 50procentní jistotou se v historických tabulkách dostane na první místo, predikovali vědci z NOAA už v únoru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám