Hlavní obsah

Tání ledovce může na Aljašce vyvolat megatsunami vysokou přes 300 metrů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tající aljašský ledovec Barry Glacier může způsobit podle otevřeného dopisu amerických a kanadských klimatologů a geologů sesuvy půdy a vyvolat vlnu megatsunami v zálivu Prince Williama, který je součástí většího Aljašského zálivu. To by mohlo nastat už příští rok, nejpozději však za 20 let, informovala agentura Reuters.

Tání ledovce může na Aljašce vyvolat až třísetmetrovou vlnu tsunamiVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Ústup Barryho ledovce do vnitrozemí může zapříčinit sesuv jeho srázu do fjordů Barry Arm a Harriman, a přitom částečně ohrozit oblast Port Wells, upozorňují vědci z Aljašské univerzity, Ohio State University ve Spojených státech a také z Univerzity Britské Kolumbie v Kanadě.

Hrozba obřích vln

Pokud se svah zřítí úplně, mohlo by to způsobit dokonce více než 300 metrů vysoké vlnobití, což by samozřejmě ohrozilo rybářské lodě a stovky rybářů a turistů, kteří se v regionu často pohybují.

Rovněž místa vzdálenější od ledovce by mohla zaznamenat téměř desetimetrové vlny a alespoň krátkodobý a částečný nárůst vodní hladiny.

Severní pól bude do roku 2050 v létě úplně bez ledu

Věda a školy

Jak připomínají klimatologové, Barryho ledovec kvůli klimatickým změnám taje a led ustoupil z pásu útesu, kde ho nezadržela ani jeho masa. To vyvolalo pomalý sesuv půdy, který však nyní právě vykazuje známky zrychlování.

Megatsunami v roce 1958

Geologové poprvé spekulovali o megatsunami na Aljašce v roce 1953, když v tamní zátoce Lituya objevili známky nezvykle velkých vln. Tam 9. července 1958 způsobilo zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály kolaps zhruba 300 milionů m³ horniny do Gilbertovy úžiny.

Sesuv při dopadu z výšky 900 metrů dal do pohybu vodní masu, která „obtekla” protější svah, na kterém zpřelámala stromy, nacházející se 525 metrů nad hladinou moře. Vlna této lokální tsunami se následně dostala do přilehlé zátoky Lituya.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám