Hlavní obsah

MŠMT dá více peněz na vědecký program a základní aktivity Evropské kosmické agentury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příspěvek ministerstva školství (MŠMT) na vědecký program a základní aktivity Evropské kosmické agentury (ESA) vzroste. Zatímco letos činí 9,4 milionu eur (zhruba 229,172 milionu korun), v roce 2025 by měl dosahovat výše 10,8 milionu eur (asi 263,3 milionu Kč). ESA ve středu představila nový tým astronautů pro vesmírný program. Členem záložního týmu je český stíhací pilot, vybrán byl i handicapovaný astronaut.

ESA vybrala rekruty na astronauty, poprvé je mezi nimi i hendikepovaný.Video: AP

 
Článek

Zvýšení příspěvku školský resort oznámil ve středu na svém webu. MŠMT se k dalšímu financování zavázalo při příležitosti zasedání Rady ESA, které se uskutečnilo 22. a 23. listopadu v Paříži.

„Postupné navyšování je v zájmu umožnění – v současném prostředí vysoké inflace – přípravy vědeckých misí ESA v plánované frekvenci,“ uvedlo ministerstvo.

České výzkumné instituce a podniky se v současnosti zapojují do misí jako např. Solar Orbiter věnované sluneční a heliosférické fyzice, pracují na velkém rentgenovém teleskopu ATHENA a v misi PLATO se zaměří na hledání a výzkum extrasolárních planetárních systémů.

Česká družice pomůže zabezpečit kosmický prostor

Věda a školy

MŠMT také do roku 2028 prodloužilo svůj závazek přispívat 2,3 milionu eur (zhruba 56 milionů korun) ročně do programu PRODEX. Ten je určený zvláště pro financování vývoje a výroby vědeckých přístrojů či experimentů s cílem výzkumu kosmického prostoru a těles. Účast Česka v programu umožňuje podle úřadu českým výzkumným pracovištím zapojovat se do špičkových vědeckých projektů, v nichž se využívají nejnáročnější technologie. To podle zástupců MŠMT pomáhá rozvoji českého kosmického průmyslu.

Asi 0,8 milionu eur (zhruba 19,5 milionu korun) ročně bude MŠMT přispívat i na provoz Kosmického centra v Guyaně. Toto centrum Evropě umožňuje nezávislost v přístupu do vesmíru.

Česko bude zapojené i v programu Space Safety, který se zaměřuje na vývoj evropského systému kosmického zabezpečení, ve kterém bude možné využívat poznatky ze sluneční fyziky nebo technologií pro sledování kosmické tříště. ČR se díky příspěvku zapojí i do přípravy mise VIGIL, která je zaměřená na operativní sledování kosmického počasí.

Brněnská firma předala Evropské kosmické agentuře modul pro družici Plato

Věda a školy

Cílem ESA je zajišťovat spolupráci mezi evropskými státy v kosmickém výzkumu a technologiích. Agentura vznikla v roce 1975, Česká republika je členskou zemí od roku 2008. Ministerstvo školství financuje v ESA za Česko výzkumné programy. Koordinace spolupráce Česka s agenturou je úkolem ministerstva dopravy. To rovněž platí další programy ESA v souhrnné výši asi 1,2 miliardy korun ročně.

Vedení agentury na středeční tiskové konferenci oznámilo, že rozpočet na příští tři roky bude téměř 17 miliard eur (414 miliard korun), což je výrazné navýšení, ale méně než 18,5 miliardy eur (451 miliard korun), které požadoval její generální ředitel.

Noví astronauti: Čech i paralympionik

Jak jsme již informovali, český stíhací pilot Aleš Svoboda byl vybrán jako záloha do nového týmu astronautů ESA. Vystudoval Univerzitu obrany v Brně, do armády vstoupil v roce 2005, o tři roky později se stal pilotem. Působí na základně v Čáslavi.

Foto: ESA

Aleš Svoboda

Podle mluvčí generálního štábu Vlastimily Cyprisové získal i doktorandský titul se zaměřením na leteckou a raketovou techniku. Má speciální vojenské kurzy ze Švédska, Španělska nebo Spojených států. V roce 2019 byl jako pilot gripenu nasazen při hlídání vzdušného prostoru Pobaltí.

  • Někdejší Československo se koncem 70. let stalo po Sovětském svazu a Spojených státech teprve třetí zemí světa, jejíž občan se podíval do vesmíru. Vojenský pilot Vladimír Remek vytvořil v březnu 1978 spolu se sovětským kosmonautem Alexejem Gubarevem posádku kosmické lodi Sojuz 28. Remek byl dosud prvním a jediným československým kosmonautem.

Uchazečů o nové astronauty bylo 22 523, z toho 204 z České republiky. Nakonec bylo vybráno 17 lidí. Pět z nich jako profesionální astronauti (dvě ženy a tři muži), 11 jako záloha.

Novinkou v letošním výběru astronautů ESA je pak samostatná nominace hendikepovaného člena týmu (na úvodním videu článku), který by se v budoucnu měl stát první tělesně postiženou osobou, která poletí do vesmíru. ESA vybrala britského lékaře a paralympijského běžce Johna McFalla.

Brit přišel o nohu po nehodě na motorce v 19 letech, což mu zabránilo vstoupit do armády. Vystudoval medicínu, specializuje se na ortopedickou traumatologii. Na olympijských hrách v Pekingu získal bronzovou medaili ve sprintu. Podle agentury AP se nechal slyšet, že výběr své osoby vnímá jako „historický průlom“.

Pětice kariérních astronautů se připojí k sedmi kolegům, kteří již slouží. Jejich výcvik začne v příštím roce. Členové rezervního týmu budou pokračovat ve svých stávajících zaměstnáních a budou k dispozici jako náhradníci po případném odchodu někoho ze základního týmu.

ESA nicméně nehledá jen astronauty, ale též civilní zaměstnance. Již dříve si stanovila cíl v příštích 10 let nabrat každý rok 100 nových zaměstnanců, uvedlo české ministerstvo dopravy. Inženýry, vědce i administrativní pracovníky vybírá i podle národnosti.

Při výběru nových astronautů uspěl i Čech, zájemců bylo 22 000

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám