Hlavní obsah

Ruská raketa vynesla další družice OneWeb pro síť, která umožní přístup na internet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bajkonur (Kazachstán)

Ruská raketa Sojuz-2.1b vynesla v neděli krátce po půlnoci na oběžnou dráhu z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu dalších 34 satelitů britské společnosti OneWeb pro síť, jež umožní přístup na internet kdekoli na Zemi. V současné době kolem planety krouží takřka tři stovky družic tohoto systému. Start plánovaný původně na noc ze čtvrtka na pátek byl dvakrát odložen.

Foto: Profimedia.cz

Start rakety Sojuz-2.1b se satelity společnosti OneWeb

Článek

Nosná raketa Sojuz podle plánu opustila startovací rampu v 00:13 SELČ. Přibližně devět minut poté se od jejího třetího stupně oddělil blok Fregat. Ten v následujících čtyřech hodinách vypustil v několika etapách satelity na stanovené orbity.

Konkrétně v devíti várkách, jak na svém Twitteru upřesnil specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT.

Šlo o devátý let ruských raket se satelity budované sítě společnosti OneWeb do vesmíru. Jeden se uskutečnil z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně, tři z Bajkonuru a pět z ruského kosmodromu Vostočnyj. Následující let je plánován na září – opět z kosmodromu provozovaného Rusy v Kazachstánu.

Příští rok chtějí mít 648 družic

OneWeb, jejíž sídlo je v Londýně, ale pobočky má i ve Spojených státech, podle webu Spaceflight Now chce, aby během příštího roku síť měla 648 družic. Cílem je zajistit přístup k vysokorychlostnímu internetu z kteréhokoli místa na světě, ať už na zemi, na moři nebo ve vzduchu.

Šedesát metrů. Tolik chybělo ke srážce Muskova satelitu s konkurenční družicí na orbitě

Věda a školy

S aktuálním letem už má mít kolem Země přibližně ve výšce kolem 450 kilometrů celkem 288 aparátů. Provoz sítě by společnost chtěla zatím v menším rozsahu zahájit ještě letos, globální poskytování servisu se ale posunulo na příští rok.

Konkurenční Starlink

Konkurentem projektu OneWeb je program Starlink americké společnosti SpaceX. Jde o širokou satelitní síť určenou rovněž k zajištění vysokorychlostního přístupu na web odkudkoli na Zemi. SpaceX podle portálu Spaceflight Now dosud vypustila 1740 družic tohoto systému.

Satelity Starlink mají mít celosvětové pokrytí v září

Věda a školy

Původně se počítalo s tím, že síť bude tvořit 1440 satelitů, ale společnost vesmírného vizionáře Elona Muska už získala souhlas pro 12 tisíc aparátů. Přitom se nyní dokonce uvažuje o pozdějším rozšíření systému, který by využíval až 30 tisíc družic.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám