Hlavní obsah

Družice z Brna jako první ve své třídě zaznamenala gama záblesk

Brno

Malá družice GRBAlpha, kterou sestavil mezinárodní tým kolem astrofyzika Norberta Wernera z Masarykovy univerzity (MU) v Brně, poprvé od vyslání na oběžnou dráhu zaznamenala záblesk gama záření. Zapsala se tak do historie jako první astronomický nanosatelit kategorie CubeSat, kterému se to povedlo.

Foto: Masarykova univerzita

GRBAlpha se zapsala do historie jako první astronomický nanosatelit kategorie CubeSat, kterému se povedlo detekovat záblesk gama záření.

Článek

„Jde o vesmírný jev, který dosud pozorovaly velké a mnohonásobně dražší družice,” řekla Novinkám Tereza Fojtová za Přírodovědeckou fakultu MU.

Detekce záblesků je hlavním úkolem nanosatelitu, prvním záznamem tak prokázal svou funkčnost. Pokud bude detektor dále fungovat, dostanou se do vesmíru další podobné družice ve třech různých oběžných rovinách.

Sojuz vynesl z Bajkonuru 38 satelitů, na detektoru gama záření mají podíl i Češi

Věda a školy

Na vývoji malé družice spolupracovali maďarští, čeští, japonští a slovenští vědci a konstruktéři. Do kosmu ji vynesla v březnu raketa Sojuz. Necelých 15 hodin po startu se týmu podařilo s družicí poprvé spojit.

Foto: Masarykova univerzita

Vědecký tým družice GRBAlpha

„Je to úžasný pocit vidět, jak něco, co jste ještě před pár měsíci drželi v rukou, vezli v autě a pracovali na tom, teď obíhá na oběžné dráze kolem Země,“ prohlásil tehdy Werner.

Prokázat řadu fyzikálních jevů

Cílem mise je ověřit fungování navrženého technického řešení detektoru záblesků gama záření, které vznikají při srážkách neutronových hvězd nebo při gravitačním zřícení velmi hmotných, rychle rotujících hvězd. Pro astrofyziky představují možnost, jak objasnit a prokázat řadu fyzikálních jevů.

Česká družice ve vesmíru vydržela už čtyři roky

Věda a školy

Dané pozorování bylo navíc v úterý publikováno v online věstníku Goddardova centra pro vesmírné lety NASA.

Foto: Jakub Kapuš

Nanosatelit GRBAlpha

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám