Hlavní obsah

Australané sledovali, jak umírá ruská raketa. S duněním a záblesky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záblesk, dunivý zvuk a pak ohnivá čára – takové nebeské divadlo se naskytlo Australanům a zejména obyvatelům Melbourne, metropole státu Victoria, v pondělí krátce před půlnocí místního času (kolem 15. hodiny SELČ). Podle stanice BBC se vzápětí rozhořely spekulace, co to Australané vlastně viděli a slyšeli.

Noční oblohou nad Melbourne proletěly trosky ruského sojuzuVideo: Reuters

 
Článek

Živou debatu o tom, zda šlo o meteorit, či nikoliv, uťala v úterý podle BBC Australská vesmírná agentura.

„Zjistili jsme, že tím zábleskem světla spatřeným na obloze nad Melbourne v pondělí večer byly pravděpodobně trosky ruské rakety Sojuz 2, která znovu vstoupila do zemské atmosféry,“ oznámila ASA.

Agentura dále uvedla, že věděla předem, že zbytky rakety vstoupí do atmosféry a padnou do oceánu jihovýchodně od pobřeží Tasmánie.

Foto: Profimedia.cz

Rusové stále využívají raketu Sojuz 2 jako vesmírný nosič. Na snímku technici dokončují montáž rakety Sojuz 2 nesoucí modul Luna-25 před jejím startem plánovaným na 11. srpna 2023 z kosmodromu Vostočnyj

Evropská kosmická agentura (ESA) minulý týden poslala za pomoci unikátního manévru vysloužilý satelit Aeolus do Atlantského oceánu. Využila přitom to málo paliva, co v satelitu zbylo, aby ho nasměrovala do vodního hrobu na bezpečném místě.

ESA přitom podle listu The Guardian shromažďovala data pro budoucí likvidaci vysloužilých satelitů v naději, že ostatní vesmírné agentury ji v řízené likvidaci svých družic, které nebyly určeny pro návrat na Zemi, budou následovat.

Rusové posílají sondu na Měsíc. Kvůli startu evakuují vesnici

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám