Hlavní obsah

Do vesmíru naposledy odstartovala nosná raketa Ariane 5

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci na čtvrtek naposledy odstartovala do vesmíru nosná kosmická raketa Ariane 5 evropské společnosti Arianespace. Rakety této generace po 27 letech nahradí nová verze, Ariane 6, která ale odstartuje na oficiální misi nejdříve příští rok. Nasazení „šestky“ do ostrého (komerčního) provozu je přitom pro Evropu důležité mj. kvůli přerušení spolupráce s Ruskem po ruské invazi na Ukrajinu.

Do kosmu naposledy odstartovala nosná raketa Ariane 5 evropské společnosti ArianespaceVideo: Reuters

 
Článek

Třiapadesát metrů vysoká raketa s dvojicí vojenských satelitů odstartovala z vesmírného střediska v Kourou v jihoamerické Francouzské Guyaně ve středu v 19:00 místního času (ve čtvrtek 00:00 SELČ).

Raketa na oběžnou dráhu vynesla dva náklady: německý experimentální komunikační satelit Heinrich Hertz a francouzskou komunikační družici Syracuse 4B. „Pokud budou družice dopraveny na správnou oběžnou dráhu, připíše si Ariane 5 svůj 112. úspěšný start,“ avizoval specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a ČVUT v Praze.

„Nosná raketa Ariane 5 ve všech svých verzích (tj. za celou historii „pětky") dopravila do kosmického prostoru 233 družic + 1 těleso na suborbitální dráhu. Šest zničených družic do statistik nezapočítávám,“ doplnil Václavík ve své sérii příspěvků na Twitteru.

Poslední start rakety Ariane 5 byl odložen na neurčito

Věda a školy

Odklady posledního letu

Aktuální finální - celkově 117. - misi rakety z této rodiny nosičů původně Arianespace plánovala na polovinu června, kvůli technickým obtížím ji ale odložila. Znovu se tak stalo 4. července, tentokrát kvůli špatnému počasí.

Rakety Ariane 5 začaly létat do kosmu v roce 1996. Od té doby dostaly do vesmíru např. satelity evropského navigačního systému Galileo, vesmírný teleskop Jamese Webba či sondu Rosetta, která zkoumala kometu Čurjumov-Gerasimenko.

Letos v dubnu raketa Ariane 5 při předposlední misi vyslala sondu JUICE k největší planetě Sluneční soustavy Jupiteru.

Druhý pokus vyšel. Mise k ledovým měsícům planety Jupiter odstartovala

Věda a školy

Rakety série Ariane 5 více než zdvojnásobily kapacitu svých předchůdkyň Ariane 4, pokud jde o hmotnost nákladu přepravovaného na oběžnou dráhu. Umožnily tak vynést na orbitu dva velké telekomunikační satelity najednou nebo vyslat velké a těžké náklady do hlubin vesmírného prostoru, uvádí Evropská kosmická agentura (ESA).

Co se týká strojů ze série Ariane 6, první zkušební vzlet by se mohl podle agentury Reuters uskutečnit na konci roku, a to v závislosti na testech, které proběhnou v létě. Ovšem zahájení komerčního provozu je nakonec v plánu až na příští rok.

ESA úspěšně otestovala raketu Ariane 6. Nasadit ji chce do konce roku

Věda a školy

„Detektiv temného vesmíru“. Mise Euclid o víkendu odstartovala, sonda žije

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám