Hlavní obsah

Pod povrchem Pluta se ukrývá oceán, tvrdí astronomové

Novinky,

Pozorování, která provedla sonda New Horizon amerického úřadu NASA roku 2015 na elipsoidní pánvi trpasličí planety Pluto jménem Sputnik Planitia, přivedla vědce k myšlence, že se pod jeho ledovým povrchem ukrývá oceán. Potvrzovat to má nová studie, kterou publikoval odborný časopis Nature Geoscience.

Pod povrchem Pluta se ukrývá oceán Video: Novinky/Reuters

 
Článek

Trpasličí planeta Pluto je asi 4,6 miliardy let stará a nevyskytuje se v blízkosti žádného plynného obra, který by ji mohl zahřívat přílivovými silami. Proto měl zdejší oceán před miliony let zamrznout, jenže důkazy naznačují, že tomu tak není.

Foto: Novinky/Reuters

Pod povrchem Pluta se ukrývá oceán

O existenci oceánu na bývalé deváté planetě sluneční soustavy, překlasifikované na trpasličí v roce 2006, se spekulovalo již dříve.

Nová studie předpokládá izolační vrstvu plynných hydrátů, které jsou podobné ledovým pevným látkám a formují se, když jsou bubliny plynu – v tomto případě metanu – zachyceny mezi zmrzlými molekulami vody.

Foto: Nasa, Reuters

Pluto a domnělý oceán, který tvarem připomíná srdce

Počítačové simulace japonských expertů z Tokijského technologického institutu či Hokkaido University a jejich amerických kolegů z Kalifornské univerzity v Santa Cruz ukazují, že oceán s přítomnou vrstvou plynného hydrátu zamrzá poměrně nesnadno. Bez této vrstvy by však kompletně zamrzl již před stovkami milionů let.

Více oceánů v kosmu?

Teorie by podle agentury Reuters také mohla vysvětlit jedinečné složení atmosféry Pluta, která je bohatá na dusík, ale chudá právě na metan.

Vědci dále říkají, že jestliže mohou zmíněné izolační vrstvy plynných hydrátů uchránit podpovrchové oceány před definitivním zmrznutím, může být ve vesmíru více oceánů, než jsme se dosud domnívali.

Foto: Novinky/Reuters

Pod povrchem Pluta se ukrývá oceán

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám