Hlavní obsah

Prahu čeká další nápor u přijímaček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V hlavním městě bude o místa na středních školách, zejména o čtyřletá gymnázia, opět boj. Podle informací Cermatu je v Praze připraveno na dvaadvacet tisíc míst ve středních školách, ale hlásí se tam 31 665 uchazečů. Převis 9601 přihlášek je zcela unikátní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal

Článek

„Hlavní vliv zřejmě mají uchazeči ze Středočeského kraje. Pokud nejsou tolik navyšovány kapacity čtyřletých gymnázií, kde byl už v předchozích letech převis poptávky vysoký, tak to pak chybí,“ řekla Novinkám analytička Nikola Šrámková z organizace pro informace ve vzdělávání EDUin.

„Když se v Praze před lety vytvářela koncepce čtyřletých gymnázií, věděli, že se jim ze Středočeského kraje hlásí čtyřicet procent dětí, takže s tím mohli počítat,“ dodala.

I podle loňských údajů si dvě pětiny Středočechů podaly alespoň jednu přihlášku do Prahy.

Přijímačky na střední má posílit další zlepšovák

Domácí

Hlavní město už nyní nabízí mnohem více míst na středních školách, než má na svém území žáků v ročníku.

Pražských deváťáků je letos evidováno kolem dvanácti tisíc. Míst na čtyřletých gymnáziích je k dispozici 3866. S nejvyšší prioritou na přihlášce se na ně hlásí 4171 uchazečů.

Ve středních Čechách činí celková nabídka středních škol 15 789 míst, přičemž uchazečů je asi o čtyři stovky méně.

V devítkách bylo v kraji evidováno necelých patnáct tisíc žáků. Čtyřletá gymnázia však mají kapacitu pro desetinu z nich, konkrétně pro 1512 studentů. S prioritou jedna se na ně chce dostat 1667 dětí.

Klíčový úkol má ještě Cermat před sebou

Domácí

Pražany může letos uklidnit, že stres nebude stejný jako loni, protože krátce po prvním kole se už nebude na nic čekat a otevřou se druhá kola přijímaček, kdy bude uchazeč hned znát počty volných míst na jednotlivých školách a opět bude mít k dispozici přihlášku se třemi prioritami.

„Třeba v Praze je významný zájem i o obory bez maturitní zkoušky, daleko větší než v jiných regionech, což by se až tak nepředpokládalo. Je tam celá řada zajímavých informací, jaké jsou preference uchazečů, o jaké obory a v jakých regionech,“ uvedl ve středu ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal, který nová data Cermatu představil.

Na učiliště chce pětina

Z nich rovněž plyne, že přihlášku s nejvyšší prioritou podalo na nematuritní obory 21 procent letošních uchazečů.

Celkem si letos podalo přihlášku na střední školy 156 393 uchazečů o denní formu studia. O maturitní obor se s prioritou jedna uchází 122 739 žáků, o učiliště usiluje v první řadě 32 745.

Převis poptávky s prioritou jedna je patrný jen v případě gymnázií. Jako hlavní zájem si je vytyčilo 19 107 teenagerů, ovšem nabízených kapacit je 16 226. 

V kurzu jsou i lycea, kam se s nejvyšší prioritou hlásí 6875 uchazečů, což zhruba odpovídá i otevřeným kapacitám. V případě ostatních maturitních oborů činí poptávka z prvního místa přihlášky 68 923, přičemž nabídka je 69 309 míst.

Nematuritní obory nabízejí 50 626 volných míst. Na učiliště se ale hlásí více lidí, kteří ho mají jako druhou nebo třetí volbu.

Elektronický systém přihlašování na SŠ využilo 135 tisíc uchazečů

Věda a školy

Reklama

Související články

Na gymnázia se chystá pětina deváťáků

Pětina žáků devátých tříd, kteří mají v průměru nejlepší výsledky v češtině a matematice, se chce hlásit na gymnázium. Vyplývá to z Národního testování...

Výběr článků

Načítám