Hlavní obsah

Klíčový úkol má ještě Cermat před sebou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Digitální přihlášky na střední školy jsou v cíli první etapy. Drtivá většina rodičů i přes počáteční zádrhele využila elektronickou možnost. Cíl má ale ještě Cermat před sebou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí

Článek

Organizace odpovědná za přijímačky musí v další fázi zajistit bezproblémové rozdělení uchazečů do škol. Programy s matematickými algoritmy je nutné teprve připravit, nicméně šéf úřadu Miroslav Krejčí věří v celkový úspěch.

„Máme na to spoustu času. Systém doplníme buď na konci března, nebo na začátku dubna. Budeme mít měsíc na odzkoušení,“ popsal Novinkám.

Kvůli časové tísni se už některé části systému nazvaného DiPSy dodělávaly za pochodu. V případě programu na rozřazování však ani nebude zapotřebí obrnit se proti DDoS útokům, jimiž hackeři dokážou položit systémy tím, že je zaplaví dotazy ze spousty vzdálených počítačů.

„Riziko hackerského útoku trvá, ale mohli se o něj pokusit od začátku,“ dodal Krejčí. Zabezpečení zkontroloval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Zajíček: Zásadní problém s přihláškami už nečekám

Domácí

Další úlevou může být, že rozřazovací systém už nebude napojen na jiné systémy státní správy, i to totiž způsobovalo výpadky.

Cermat nyní pracuje se dvěma algoritmy.

První z nich vznikne už v březnu. Zajistí rozdělení uchazečů do škol na písemnou část zkoušek z češtiny a matematiky, které se uskuteční 12. a 15. dubna.

Podle Nobelovy ceny

Rozřazovací mechanismus zařídí rovnoměrné vytížení škol, aby jedna nebyla přeplněná a jiná poloprázdná. Děti tedy nemusí psát státní testy ve škole, kterou mají v přihlášce jako první v pořadí. Dalším kritériem je, aby škola byla co nejblíže bydliště uchazeče. A pak se ještě třeba bude brát ohled na to, zda škola pořádá v den písemek i své vlastní přijímací řízení.

Uchazeč z Prahy tak může být na vyplnění státních testů pozván do školy v Brně, pokud si tam rovnou může udělat i školní zkoušky.

V mezinárodním prostředí to je už nějakých 60 let. Je matematicky dokázáno, že to má dobré vlastnosti
Tomáš Protivínský, matematik

Druhý algoritmus se týká rozřazení přijatých uchazečů do jednotlivých škol. Systém nejprve seřadí uchazeče podle celkové úspěšnosti u přijímaček a pak jim podle priority školy na přihlášce (od jedničky po trojku) přiřadí tu nejvhodnější.

Krejčí a čtveřice vývojářů ze Slovenska se chystá ve spolupráci s Tomášem Protivínským z institutu CERGE-EI, který navrhl řešení algoritmu, provést zkušební testy systému. Desítky, možná stovky simulací odhadů výsledků přijímaček pak obdrží krajské úřady, zřizovatelé středních škol.

Podle Protivínského letošní změny v přijímacím řízení zařídí, že už po prvním kole bude mít svoji školu jistou mnohem více žáků, než tomu bývalo dosud.

„Přejímáme něco, za co už byla udělena Nobelova cena. V mezinárodním prostředí to existuje už nějakých 60 let. Je matematicky dokázáno, že to má dobré vlastnosti. Když se to zavádělo v New Yorku, v jednom okrsku s přibližně sto tisíci žáků zůstalo před zavedením algoritmu bez školy třicet tisíc žáků pro prvním kole. Po zavedení algoritmu to byly tři tisíce,“ přiblížil.

Když se do rozřazení vloudí chyba, bude podle Krejčího nutné je udělat znovu. I na takový krok je časová rezerva. Pokud by se chyba týkala jednotlivců, řešila by se odvoláním.

Šéf Cermatu: Ještě čekáme kybernetický útok, ale už žádný punk

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám