Hlavní obsah

Přijímačky na střední má posílit další zlepšovák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Digitalizací přihlášek ještě změny v přijímačkách na střední školy končit nemusí. Další novinka by především ulehčila život dětem, protože odbourává velkou část jejich stresu. Ředitelé škol zatím reagují zdrženlivě.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Novinka spočívá v přehození částí přijímacího řízení. Nejdříve by přišly na řadu pro všechny žáky povinné státní testy z češtiny a matematiky. Konaly by se v základní škole. Teprve pak by žáci posílali přihlášky na střední. A podle výsledků už by věděli, zda mají šanci uspět na maturitním oboru a na kterém.

Realizaci už pro příští rok ministerstvo školství nezavrhuje. Koncept zmínil ve své studii odborník na ekonomiku ve vzdělávání Tomáš Protivínský z Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu při CERGE-EI. Ten pro Cermat, který státní přijímačky organizuje, navrhl i současný systém rozdělování žáků do škol podle výsledků zkoušek a jejich preferencí.

„Mnoho nadaných žáků si ve svém věku nadání nemusí uvědomovat nebo pocházejí z rodin, kde je rodiče v dalším vzdělávání nepodporují. Včasné výsledky jednotné přijímací zkoušky by právě jim poskytly informaci o jejich schopnostech a motivovaly by je k vyšším ambicím,“ popsal Protivínský.

Elektronický systém přihlašování na SŠ využilo 135 tisíc uchazečů

Věda a školy

A ministerstvo školství úspěch elektronických přihlášek (i přes veškeré problémy s jeho spuštěním) povzbudil. „Je to i důvod, abychom v rozvoji systému pokračovali, pracovali na vývoji dalších funkcionalit,“ sdělila Novinkám a Právu mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová, podle níž bude záležet až na celkovém vyhodnocení letošního projektu.

Změně přitaká programový ředitel organizace pro informace ve vzdělávání EDUin Miroslav Hřebecký. „Odklady změn se mohou táhnout do daleka,“ řekl Novinkám a Právu.

Od stresu by dětem podle něj ulevilo už jen to, že by se testy konaly ve známém prostředí domovských škol. „Víme, že nanečisto píšou děti testy mnohem lépe než na střední škole, kde jsou vystaveny nové situaci,“ přiblížil. Zároveň je rozdíl, když žák při vyplňování testů nemusí uvažovat nad tím, kam si při selhání v  určitém počtu úloh zavřel cestu, ale naproti tomu se může spolehnout, že má pořád tři pokusy pro výběr nejvhodnější školy.

Dokud Cermat povede Miroslav Krejčí, který zvládl digitalizaci, tohle budou pro něj drobné
Miroslav Hřebecký, EDUin

„A výhodou povinného testování by bylo, že se zúčastní i třicet procent žáků, kteří jdou na učňáky. Nevyčleňovaly by se děti jakési druhé jakosti,“ dodal.

Střední školy by pak mohly mít více času a třeba i chuti na organizaci vlastních přijímaček, kdy by zohledňovaly portfolia žáků, osobní pohovory a další specifika uchazečů. Tudíž by výběr byl přesnější.

Ředitelé chtějí počkat

Na straně Cermatu by prý neměla být potíž. „Dokud ho povede Miroslav Krejčí, který zvládl digitalizaci, byť za velkých porodních bolestí, tohle budou pro něj drobné. Potíž může nastat s úpravou legislativy,“ zmínil Hřebecký.

Ředitelé základních škol chtějí počkat na vyhodnocení letošních přijímaček. „Dělat testy na základních školách není po organizační a technické stránce jednoduché,“ řekl šéf Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc.

Námitky má také šéf Unie školských asociací Jiří Zajíček. „Díky společným zkouškám mají základní školy na deváťáky nějakou páku. Ale jakmile dostanou pololetní vysvědčení, přijímačky mají vesměs za sebou, co s nimi budete půl roku dělat? “ řekl Novinkám a Právu.

Klíčový úkol má ještě Cermat před sebou

Domácí

Reklama

Související články

Klíčový úkol má ještě Cermat před sebou

Digitální přihlášky na střední školy jsou v cíli první etapy. Drtivá většina rodičů i přes počáteční zádrhele využila elektronickou možnost. Cíl má ale ještě...

Výběr článků

Načítám