Hlavní obsah

Praha má vypsat tendr na dostavbu budoucího sídla kosmické agentury za 1,9 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský magistrát by měl vypsat veřejnou zakázku na dostavbu nedokončeného Centra Nová Palmovka v Praze 8, kam se má z Holešovic přesunout sídlo Agentury Evropské unie pro kosmický program (EUSPA). Záměr vypsat výběrové řízení na dodavatele, kterému bude svěřena transformace nedostavěného torza, schválili radní na pondělním jednání. O vypsání ještě budou příští týden hlasovat zastupitelé.

Foto: Miloš Ruml, ČTK

Nedostavěné Centrum Nová Palmovka v pražské Libni (snímek z 15. července 2022). Budova, kde měla sídlit radnice Prahy 8, bude dostavěna a měla by se do ní přestěhovat agentura EUSPA.

Článek

„Hlasování by se mělo uskutečnit na příštím jednání Zastupitelstva hl. m. Prahy, které se bude konat ve čtvrtek 22. června,“ sdělil Novinkám mediální asistent z odboru médií a marketingu na pražském magistrátu Tadeáš Provazník.

Předpokládané náklady jsou 1,9 miliardy korun bez DPH a stavět by se mělo v letech 2024 až 2026. Přípravu má na starosti Pražská developerská společnost (PDS), která zahájila takzvané předběžné tržní konzultace.

Zakázku Praha v případě schválení zastupitelstvem zadá tzv. metodou Design & Build, což znamená, že vybraná firma se postará zároveň o zpracování projektové dokumentace a samotnou stavbu.

Česko podepsalo s Bavorskem memorandum o spolupráci v oblasti letectví a vesmíru

Věda a školy

Budovu si následně od města pronajme ministerstvo financí, které prostory poskytne agentuře. Ta má v Česku ředitelství 11 let a aktuálně sídlí v budově v Janovského ulici v Holešovicích, která již kapacitně nepostačuje.

Magistrát v tiskové zprávě připomíná, že v roce 2022 byla uzavřena smlouva o budoucí nájemní smlouvě na využití Centra Nová Palmovka pro agenturu EUSPA mezi hlavním městem a ministerstvem financí s tím, že nájemní vztah bude trvat 25 let.

Shořela nejdéle fungující česká družice na oběžné dráze

Věda a školy

„Schválený záměr je důležitým krokem vpřed, a to z několika důvodů. Léta rozestavěný areál na Palmovce jednak konečně najde potřebné využití, pro hlavní město pak bude nové sídlo EUSPA znamenat nejen rozšíření aktivit této významné instituce a růst prestiže Prahy, ale i řadu dalších ekonomických příležitostí,“ okomentoval to pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

„Stavební práce by měly začít již zkraje příštího roku,“ poznamenal jeho náměstek Petr Hlaváček.

Podle tiskového mluvčího Magistrátu hl. m. Prahy Víta Hofmana se předpokládá se, že v případě naplnění optimálních harmonogramů by EUSPA měla začít působit na Palmovce v rámci roku 2025.

Přerušené práce na Nové Palmovce

Samotný komplex Nová Palmovka se začal stavět před devíti lety. V budově mělo být nové sídlo radnice Prahy 8 a obchodní centrum či kanceláře. O rok později však byly práce na centru za více než miliardu korun přerušené a dosud nebyly obnovené.

  • V červnu 2015 byly stavební práce v rámci projektu pozastaveny z důvodu soudních sporů mezi investorem, společností Centrum Palmovka zřízenou MČ Praha, a zhotovitelem, společností Metrostav Alfa (Metrostav Development). Předmětem sporů bylo neuhrazení dlužné částky zhotoviteli za provedené práce a určení vlastnického práva k pozemku a budově.

Dostavba Nové Palmovky je stále v nedohlednu

Domácí

Budovu od Prahy 8 převzal magistrát, který tam původně plánoval umístit nové sídlo záchranářů, od čehož však nakonec upustil. Město plánuje na Palmovce také vybudovat obytnou čtvrť.

Agentura EUSPA sdružuje mj. řízení provozu kosmických programů EU, včetně dosavadních satelitních a navigačních projektů jako Galileo, EGNOS nebo Copernicus.

Vláda a vesmírná agentura EUSPA podepsaly memorandum o budově Nové Palmovky

Věda a školy

Ministerstvo financí plánuje pronájem datového centra pro kosmickou agenturu EU

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám