Hlavní obsah

Španělsko kvůli čínské raketě uzavřelo vzdušný prostor. Většina shořela v atmosféře, hlásí Peking

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Španělsko kvůli obavám z dopadu trosek části čínské vesmírné rakety Dlouhý pochod 5 v pátek narychlo uzavřelo několik oblastí vzdušného prostoru. Agentura EU pro kosmický program (EUSPA) totiž vydala varování, že existuje pravděpodobnost, že trosky nosné rakety dopadnou v oblasti severního Portugalska, Španělska nebo jižní Itálie. Podle čínského vesmírného úřadu většina rakety shořela v atmosféře.

Čína vyslala do kosmu poslední komponent své vesmírné staniceVideo: AP

 
Článek

Španělsko se v pátek ráno rozhodlo konat. „S ohledem na nebezpečí spojené s průletem vesmírného objektu CZ-5B španělským vzdušným prostorem, byly lety v Katalánsku a dalších částech země od 9:38 do 10:18 zcela odkloněny,“ uvedlo řízení španělského letového provozu.

Čínský úřad pro pilotované vesmírné lety (CMSA) později během pátku informoval, že zbytky rakety vstoupily do atmosféry v 18:08 pekingského času (11:08 SEČ). Většina z nich prý shořela a zbytek dopadl na území se souřadnicemi 101,9 stupně západní délky a 9,9 stupně severní šířky v pacifické oblasti.

Foto: Profimedia.cz

Start rakety Dlouhý pochod 5B

„Statistická pravděpodobnost dopadu do obydlených oblastí je malá. Tyto predikce ale pracují s nejistotou a lepší odhad bude až těsně před návratem tělesa do atmosféry,“ uvedla ráno EUSPA podle agentury Reuters.

Nejpravděpodobnější i podle ní bylo, že trosky nosné rakety dopadnou do Atlantiku a žádné škody nenapáchají. Jistotu však Evropa neměla, jako ostatně nikdy, když Číňané zmíněnou raketu do vesmíru vystřelí.

Indičtí vesničané našli trosky, které zřejmě pocházejí z čínské rakety

Věda a školy

A nejde jen o Evropu. Jak nyní upozornil americký astronom a přední pozorovatel oběžné dráhy Jonathan McDowell z astrofyzikálního ústavu v Bostonu, který se roky věnuje sledování tzv. kosmického odpadu, padající raketový stupeň se zřejmě již v horních vrstvách atmosféry rozlomil na dva větší kusy.

Odkazuje tím na prohlášení amerického vesmírného velitelství US Space Command, které hovoří o „dvojitém návratu“. Pozůstatky stroje se tak mohly dostat až na různá místa v Mexiku, zatím však podle McDowella nejsou žádné zprávy o nalezených troskách.

Zemi ohrozí pokaždé

Po každém startu čínské nosné rakety CZ-5B (Dlouhý pochod 5B) každopádně nastává období sledování centrálního stupně a predikce jeho zániku. Nejedná se přitom o žádný drobek. Střední část nosné rakety váží 23 tun, její většina však shoří při průchodu atmosférou.

Hned po prvním letu tohoto typu rakety některé úlomky rakety dopadly na Pobřeží slonoviny a poničily několik budov, nicméně nebyla hlášena žádná zranění.

Zbytky čínské rakety zřejmě spadly i na Pobřeží slonoviny

Věda a školy

Co se ještě týká aktuálního letu, tak dřívější informace z tohoto týdne uváděly, že by se měla část nosné rakety do atmosféry vřítit v pátek, nebo v sobotu. Podle McDowella bude nekontrolovaný návrat více než 20tunových objektů vždy nezodpovědný.

Čínský modul „Snění o nebesích“ úspěšně zakotvil na oběžné dráze

Věda a školy

Při posledním startu vyslala Čína v pondělí do kosmu poslední, třetí modul ke své vesmírné stanici Tchien-kung (Nebeský palác). Laboratorní modul Meng-tchien (Snění o nebesích) se ke stanici připojil v úterý brzy ráno místního času, tedy v pondělí večer SEČ, jak vyplývá z informací od čínských médií i od agentury AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám